14 september 2013

Amerikaanse oorlogsveteraan Powell bezoekt Beek.

DSC_8257kopie

Deze dagen is de Amerikaanse oorlogsveteraan uit de Tweede Wereldoorlog, Colonel Powell,  na  69 jaar weer in ons land. Powell , WWII veteraan is, in de omgeving van  Groesbeek neergestort met zijn Glider. Hij wordt begeleid door Peter Plank,  Veterans Officer  vanuit het Amerikaanse leger. Kolonel  Powell is ook de stichter Military History Museum in Tulsa (Amerika) waarin deze heren ook al veel hebben samengewerkt. http://shar.es/zPU2b . ( For decades, R.W. Bob Powell has been collecting military memorabilia. Today, he has a home for those items at the Military History Museum in Broken Arrow.)   Hij heeft bij de 319e  Glider division gezeten en is hier in Holland, bij het neerstorten van de Glider,  gewond geraakt , waarna hij 16 weken in coma heeft gelegen. Hij werd wakker in een hospitaal in Frankrijk, waar men hem had heengebracht.  Daarna heeft hij ook nog in oa Korea en Vietnam gevochten, maar in zijn eigen woorden had WWII de meeste indruk op hem gemaakt.  Bij hen zijn ook aanwezig: Hans en Mieke van Kessel, mede oprichters van het 101st Airborne museum in Bastogne (België http://www.101airbornemuseumbastogne.com/). Peter Plank heeft kolonel Powell in contact gebracht met de van Kessels. Kolonel Powels is nu voor het eerst terug  op de plaats waar hij is neergestort in de buurt van Berg en Dal/Groesbeek.  De Kolonel Powell is hier vanaf 12 september tot 17 september (dan vliegt hij terug naar de VS en mist dus helaas de echte Market Garden herdenking). Vandaag begon hij met een bezoek aan het gemeentehuis in Beek, waar hij werd ontvangen door locoburgemeester Ria Barber, aan wie hij een plaquette uitreikte van zijn 82nd divisie en gezamenlijk bezochten ze het 82nd monument in het Lt. Foleyplantsoen t.o. het gemeentehuis. zie de foto’s   Na het bezoek aan Beek is hij doorgegaan naar de Holthurnse Hof voor een vroege/korte lunch, maar ook voor het bekijken van de omgeving en het noodhospitaal daar in de bossen. Daarna volgde een ceremonie (opnieuw plaquettes) bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en een rondleiding door het museum zelf. Vervolgens werd hij verder gereden naar Klein Amerika om daar ook de landingszones te bekijken.  De komende dagen staat er nog het een en ander op het programma. Zaterdag bijvoorbeeld een persconferentie in Veghel, waar ook Paratroopers zullen springen ter herdenking van Market Garden en zondag vliegt hij vanaf Airbase Kleine Brogel met een C47 mee naar Grave waar opnieuw paratroopers zullen springen. Maandag gaat hij verder in Nijmegen en Arnhem om daar ook naar de monumenten van Market Garden te gaan kijken.