18 juni 2013

E Bike dag voor senioren in Kulturhus te Beek

Op dinsdag 18 juni was er een E-bike-informatiedag voor senioren in het Kulturhus in Beek. Dit is een eendaagse cursus voor 65-plussers waarbij het opfrissen van verkeerskennis en fietsvaardigheden centraal staat en daarnaast informatie en tips worden gegeven over het gebruik van de fiets met elektrische trapondersteuning, de e-bike. De E-bikedag was bedoeld zowel voor senioren die al op een e-bike fietsen als senioren die overwegen om over te stappen op een E-bike. De E-bikedag werd georganiseerd door de gemeente Ubbergen in samenwerking met de Fietsersbond, de stadsregio Arnhem-Nijmegen en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Er waren ruim 40 deelnemers en aan het einde van de dag kreeg ieder een certificaat uit handen van wethouder Leidy van der Aalst. zie de foto’s

DSC_8956_Ebike

 

 

Hoe ziet de cursusdag eruit?

In de cursus wordt enerzijds aandacht besteed aan verkeersveiligheid – voor fietsers en e-bikers – en anderzijds aan de plussen en minnen van de e-bike.

De ochtend staat in het teken van de e-bike. Na een presentatie over dit steeds meer populaire vervoermiddel, staan bewegings- en praktijkoefeningen op het programma. De deelnemers komen hiervoor met de eigen fiets of e-bike naar de cursus. Onder professionele begeleiding worden onder andere de reactiesnelheid, het evenwicht en de behendigheid in verschillende situaties geoefend. Daarnaast is er een lokale rijwielhandelaar aanwezig die kijkt of de fiets of e-bike goed is afgesteld. Tevens is er de mogelijkheid om verschillende e-bikes uit te proberen.

In de middag is er vooral aandacht voor de verkeersveiligheidsaspecten van e-bike en fiets. Er komen diverse (lokale) verkeerssituaties aan bod. De cursisten krijgen adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties. De dag eindigt met een korte fietstocht door de gemeente.

De cursus duurt van 9.00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige lunch.