20 september 2012

Op sjouw met de kaaisjouwers

Persbericht

Locatie:                     museum De Stratemakerstoren

Waalkade 83 – 84

6511 XR  Nijmegen

tel:  024 – 3238690

fax:  024 – 3236559

www.stratemakerstoren.nl

info@stratemakerstoren.nl

 

Openingstijden:          dinsdag t/m vrijdag                                 12.00 – 17.00 uur

zaterdag en zondag                                13.00 – 17.00 uur

Nijmegen, 6 september 2012

 

Op sjouw met de Kaaisjouwers

Stadswandeling door de historische Nijmeegse Onderstad

Loop mee door de wereld van de kaaisjouwers. Luister naar hun verhaal als verteld door Frank Antonie van Alphen, schrijver van ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’.

De stadswandeling start op zondag 16 september 14.00 uur bij museum De Stratemakerstoren. Graag aanmelden via tel. 024-323 86 90 of info@stratemakerstoren.nl.

Kaartjes zijn à  € 7,50 (volwassenen) en € 5,- (kinderen t/m 12) te koop bij de museumbalie, inclusief museumbezoek, koffie of thee en, voor de kinderen, limonade. Na de wandeling zal Van Alphen nog een en ander toelichten over de kaaisjouwersexpo. Met als extra verrassing een voorstelling van dansgroep De Pierewaaiers.

Op 13 oktober, 18 november en 16 december kunt u opnieuw met Van Alphen en de kaaisjouwers op sjouw. Kijk op www.stratemakerstoren.nl voor actuele informatie.

Tot begin jaren zestig werden schepen aan de kade – en in de haven – met de hand gelost. De kaaisjouwers tilden vracht tot tachtig kilo zwaar uit de scheepsruimen, en brachten deze naar de pakhuizen. De losarbeiders leefden onder barre omstandigheden met hun gezinnen in de Benedenstad. Hun bestaan was vaak uitzichtloos maar ook frivool. Troost werd gezocht in drank. Beweerd werd dat de distilleerders in Schiedam geloofden dat Nijmeegse huisvrouwen hun stoepjes met jenever boenden, zoveel alcohol werd er naar de Waalstad vervoerd.

Het verhaal van de kaaisjouwers wordt door Van Alphen verteld vanuit het gezichtspunt van zijn schippersfamilie. Omdat hun leven aan de loskade letterlijk dicht tegen dat van de sjouwers op de wal lag. Zijn boek is een oprecht eerbetoon aan de sterke mannen die nooit voldoende waardering hebben gekregen voor hun belangrijke bijdrage aan de Nijmeegse welvaart. Een welvaart waarin ze zelf nooit hebben mogen delen. Graag zou de schrijver een standbeeld voor de losarbeiders op de Waalkade zien verrijzen.

‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ is te koop bij Bruna, Selexyz, Roelants, De Feeks, Wito en Boekhandel Neerbosch. En bij de Nijmeegse Stratemakerstoren, waar de tentoonstelling over de kaaisjouwers tot en met maart 2013 loopt.

Kaajsjouwers__foto_voor_persbericht