21 april 2012

Amsterdam Baroque Orchestera in Concertserie Beek

Het Amsterdam Baroque Orchestra heeft zaterdagavond in de Grote Bartholomaeuskerk in Beek, in de concertserie Beek, in kleine bezetting met Ton Koopman,  concerten voor 1, 2, 3 en 4 klavecimbels van J.S. Bach uitgevoerd. Een ‘première’ van Ton Koopman stond op dit programma. De kerk was goed gevuld en het aanwezige publiek genoot volop van dit unieke optreden. zie de foto’s
DSC_6959Ton_Koopman

Een programma met 4 klavecimbel-solisten wordt vanwege de unieke bezetting niet vaak geprogrammeerd. Maar ‘meester ‘ en leerlingen én het Amsterdam Baroque Orchestra maken dit mogelijk. De complete serie is een primeur voor Nederland. Het programma bevat het grootste gedeelte van de concerten voor 2, 3 en 4 klavecimbels, behalve het concert voor 2 klavecimbels in C groot, dat voor een later moment bewaard blijft. Het geweldige concert voor 4 klavecimbels in a klein is geen originele compositie van J.S. Bach, maar een bewerking door Bach van een concert voor 4 violen en strijkers van Antonio Vivaldi.

Op het programma staat ook een bewerking door Ton Koopman van een ander concert van Vivaldi voor 4 violen. Koopman is bezig alle concerten van Vivaldi voor 4 violen en strijkers te bewerken voor 4 klavecimbels en strijkers.
Precies zoals J.S. Bach deze concerten uitvoerde samen met zijn leerlingen en zonen zal Ton Koopman als aanvoerende klavecinist in deze serie samenwerken met zijn vrouw en oud-leerling Tini Mathot (o.a. docente klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag) en twee andere oud leerlingen: Patrizia Marisaldi (docente klavecimbel aan het Conservatorio di Vicenza) en de onlangs afgestudeerde in Nederland woonachtige Pietro Paganini. Ton Koopman vindt het belangrijk om hier ook een jonge talentvolle klavecinist een kans te geven.

Programma

J. S. Bach
Concert voor 3 klavecimbels in C groot BWV 1064
Concert voor 2 klavecimbels in c klein BWV 1060
Concert voor 3 klavecimbels in d klein BWV 1063
Vivaldi/Koopman
Concert voor 4 klavecimbels in F groot op. 3 n. 7 RV 567*
J. S. Bach
Concert voor 2 klavecimbels in c klein BWV 1062
Vivaldi/Bach
Concert voor 4 klavecimbels in a klein BWV 1065