28 maart 2012

Narcissen voor Alzheimer bloeien bij Kalorama

In het afgelopen najaar  (7 november) werden ze op feestelijke wijze gepoot, de narcisbollen bij verpleeghuis Kalorama in Beek-Ubbergen door het Alzheimercentrum Nijmegen van het UMC St Radboud. Nu staan er vijfduizend narcissen in bloei, in de vorm van een knoop als symbool voor het geheugensteuntje. De bloemen zijn een geschenk van de Alzheimer Vereniging Nijmegen aan de bewoners en bezoekers van Kalorama. De bloembol van de narcis bevat galantamine, een stof die bij alzhei­merpatiënten de gevolgen van de ziekte kan verzachten. Voor de productie van medi­cijnen met galantamine zijn in Nederland al meer dan honderd velden met narcissen aangeplant. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie.  Met de narcissenknoop wil het Alzheimercentrum Nijmegen aandacht vragen voor wetenschappelijk onderzoek dat nodig is voor bestrijding ervan. zie de foto’s

DSC_4539_Narcissen