3 december 2011

Jochem Kuhnen wint Pluk van de Pettefletprijs

Jochem Kuhnen uit Beek heeft de Pluk van de Pettefletprijs gewonnen! Hij meldde op zijn faceboekpagina:  Nipt, 105 stemmen, plaats 2 (nieuwe route Zwanenbroekje, Jos Swarte) had er 101! Plaats 3 (Landschapscommunity, Arno van der Kruis) 92. Supermooie Krullevaar gewonnen, gemaakt van gerecycled materiaal zoals fietslamp, juskom, vorken, fietsketting, lampjes, douchekop! Erg knap gemaakt door Suus Baltussen (www.suusbaltussen.nl). De Gelderse Milieufederatie heeft een nieuwe voorzitter en gaat voortaan door ’t leven als Gelderse Natuur en Milieufederatie! www.geldersemilieufederatie.nl En ze gaan me helpen stadsvogelvriendelijke voorzieningen nóg meer op de kaart te zetten! 😀

Jochem_Kuhnen

Jochem Kuhnen wint Pluk van de Pettefletprijs

02-12-2011
Aanmoedigingsprijs voor Dante (11)

Het plan van Jochem Kuhnen om nestkastjes aan te brengen bij nieuwbouwprojecten wint de Pluk van de Pettefletprijs. Zijn plan kreeg van de drie genomineerde inzendingen nipt de meeste publieksstemmen. De Gelderse Milieufederatie die de prijs uitreikt, gaat zich inzetten om het plan in Gelderland uit te voeren.

 

Gierzwaluw, huismus, zwarte roodstraat en andere stadsvogels zijn straks veelvuldig te zien in Gelderland als het lukt om het plan van Jochem te realiseren. Zijn idee, dat met succes is beproefd in Nijmegen, is om bouwbedrijven, architecten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten aan te schrijven met het verzoek om in nieuwbouw nestkasten voor deze vogelsoorten aan te brengen.

Ook wil hij bestaande nestplaatsen van de gierzwaluw inventariseren om te voorkomen dat deze verloren gaan bij renovatie of sloop. In overleg met gemeenten wil hij zorgen dat er vogelvriendelijke maatregelen komen in gemeentelijke wetten en dat de gemeente zo breed mogelijk informatie geeft over natuurvriendelijke maatregelen bij nieuwbouw, zoals nestkasten, groene daken en diervriendelijke beplanting.

 

Prachtig idee

De jury van de Plukprijs vindt het idee een dikke plus waard. “Het blinkt uit in eenvoud. Een prachtig idee om natuur in de stad te behouden en te stimuleren”, aldus juryvoorzitter Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt), die de prijswinnaar bekend maakte. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, vanwege het veertigjarig bestaan van de Gelderse Milieufederatie, overhandigde hij de prijs (een beeld van de Krullevaar, de uitgestorven vogel uit het boek) aan de winnaar.

 

De Pluk van de Petteflet Aanmoedigingsprijs ging naar Dante van Gemert (11 jaar) uit Lent. Hij wist de harten van de jury te veroveren, vanwege zijn inzet voor een natuurspeeltuin in Lent. Twee weken geleden kreeg Dante hiervoor ook al een kinderlintje van burgemeester Thom de Graaff van Nijmegen.

 

 

Flip van Duijn overhandigde de Aanmoedigingsprijs, een kleine Krullevaar, aan Dante van Gemert (11) voor zijn inzet voor natuurlijke speelplekken in Lent.