18 november 2011

Presentatie Fotoboek van Ooij en Ooijpolder

Vrijdagmiddag is in het dorpshuis De Sprong te Ooij het nieuwe fotoboerk van Ooij en Ooijpolder gepresenteerd door de samenstellers van het boek, Hans Jacobs en Wim Ebben. Het boek bevat heel veel foto’s van het leven in Ooij vanaf 1895 tm 1960. Maar ook veel foto’s van de inwoners van Ooij uit die tijd.  Het boek heet De Ooijpolder en bevat foto’s “uit de schatkamer van Wim Ebben”. Hans Jacobs is de samensteller. Hij bood het eerste boek aan aan Wim Ebben zelf. Ter gelegenheid van het boek is er zaterdag 19 en zondag 20 november van 09.00 tot 17.00 uur een speciale tentoonstelling van foto´s van vroeger in De Sprong in Ooij. Daar is ook het boek te koop. Verder is het boek te koop bij onder meer De Spar in Ooij en Leuth en Pri­mera in Millingen. De prijs bedraagt € 29,50 zie de foto’s

DSC_5269_fotoboek

 

 

Door Geert Willems (Bron: De Gelderlander)
T
oen Wim Ebben op 58-ja­rige leeftijd met ver­vroegd pensioen ging na een langjarige carrière bij de Technische Unie, had hij in­eens alle tijd voor hobby’s. Eén daarvan werd het verzamelen van oude foto’s met taferelen uit zijn geboortedorp Ooij.  „Ik ben geïnspireerd door Ben Koenders uit Millingen, die regel­matig exposities verzorgt met fo­to’s van zijn dorp”, vertelt de in­middels 72-jarige Ebben. „Hij heeft veel echte foto’s in zijn verzame­ling, maar ik heb van het cadeau­geld van mijn afscheid meteen een computer gekocht, dus ik heb ze digitaal. De eerste scanners waren niet best, maar met de apparatuur van nu kan ik de foto’s beter ma­ken dan ze waren.”

Veel inwoners van het dorp Ooij en de rest van de polder kreeg hij zover dat ze tijdelijk hun albums uitleenden. Zo kon hij ongestoord de mooiste exemplaren uitzoeken en zijn verzameling verder uitbou­wen. „Ik heb vooral foto’s uit de periode 1896 tot 1960. Alleen zwart-witte foto’s dus. Kleur hoef ik niet, daar hebben we in Ooij Henk Baron voor. Die maakt nu overal foto’s van.” Op de foto’s vanWim trekken pro­cessies voorbij, gaan boerendoch­ters met melkbussen op weg naar de koeien en wordt feest gevierd.  Wim Ebben liep al jaren met het idee rond een keer iets moois met zijn verzameling te doen. Toen hij plaatsgenoot Hans Jacobs, oud­journalist van De Gelderlander, te­genkwam viel alles op zijn plaats.