18 november 2011

Grote grenscontrole Korridorfahndung.

Ruim 5.000 voertuigen en 6.700 personen gecontroleerd
Bron: Regiopolitie Gelderland-Zuid, 18-11-2011 • Van donderdag 17 op vrijdag 18 november werd in het Nederlands – Duitse grensgebied van Groningen tot aan Aken een grote grenscontrole gehouden in het kader van de criminaliteitbestrijding en verkeersveiligheid in de grensstreek. Aan deze controle werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de politieregio’s Groningen, Drenthe, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de Koninklijke Marechaussee (KMAR), Douane en Belastingdienst. Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen mee. Het zwaartepunt van deze controle lag op de bestrijding van de criminaliteit met betrekking tot verdovende middelen, wapens, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Er werkten ruim 675 opsporingsambtenaren mee. Vrijdagmorgen was alles weer weg. Alleen stond de Duitse douane nog aan de grens Beek-Wyler te controleren, waarbij o.a. een lijnbus werd bekeken.
DSC_5230

Verder werd er extra gecontroleerd op georganiseerde criminaliteit en autodiefstallen. Ander doel was het stimuleren van de verkeersveiligheid. Daarbij is onder andere gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, overtreding met betrekking tot rijbewijs-/kentekendocumenten en overige verkeersdelicten. Een derde doelstelling was bevordering en verbetering van de (internationale) samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten.

Door zowel controles aan de grens op de grote verkeeraders als bij kleinere grensovergangen aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt. De vooral zichtbare, maar tevens onopvallende controleacties, vonden voornamelijk plaats tussen 16.00 uur en 24.00 uur. Sommige controles gingen eerder van start of liepen langer door.

Aan deze actie werkten ruim 675 opsporingsambtenaren mee.

De coördinatie van de Korridorfahndung lag bij een coördinatieteam, bestaande uit medewerkers van de deelnemende opsporingsinstanties. Dit coördinatieteam was gehuisvest in het hoofdbureau van politie in Osnabruck (D). Zij coördineerden (waar nodig) de samenwerking en verzorgden de contacten tussen de verschillende opsporingsinstanties.

De samenwerking tussen de deelnemende instanties was erg effectief.

Parallel aan deze Oostgrenscontrole hield de Poolse politie op verschillende locaties controles langs de grens met Duitsland.

 

Resultaten

In totaal werden 5.238 voertuigen gecontroleerd en 6.760 personen. 23 bestuurders kregen een proces-verbaal en tijdelijk rijverbod voor rijden onder invloed van alcohol en drugs (Duitsland). Nog eens 15 bestuurders hebben meegewerkt aan een bloedproef. Het totaal aantal blaastesten op straat lag op 2.221. Er zijn 39 nog openstaande geldboetes geïnd, samen goed voor een bedrag van bijna 7.250 euro. 14 personen reden zonder geldig rijbewijs en 437 verkeersovertredingen werden bekeurd, variërend van het niet dragen van de gordel, voeren van onjuiste verlichting, niet handsfree bellen en overtreding van de snelheid. Er waren 65 strafbare feiten in het kader van de Opiumwet. De inbeslaggenomen verdovende middelen zijn:4 gram canabis, 3,7 kg marihuana, 1 gram hashish, 1,3 kg heroïne, 500 gram amphetamine, 5 joints. Onder de 31 inbeslaggenomen voorwerpen waren onder meer 3 busjes pepperspray, 4 busjes traangas, 3 messen en één knuppel. Er waren 13 strafbare feiten met betrekking tot de Vreemdelingenwetgeving.Vijf personen zijn aangehouden.
In Gelderland-Zuid

Team Verkeershandhaving had donderdagavond in samenwerking met collega’s van de KMAR drie controleposten ingericht:grote grensovergang N325 in Beek, kleine grensovergang Oude Kleefsebaan in Groesbeek en de kleine overgang in Millingen. Daarbij werden onder andere de alcoholbus en ANPR auto ingezet. Ook was er een pinautomaat, zodat nog openstaande boetes direct konden worden afgerekend. De onopvallende videoauto reed in de nabije omgeving.

In totaal werden 623 blaastesten afgenomen. Twee bestuurders, die met teveel drank op achter het stuur zaten, kregen een proces-verbaal (285 en 555 ug/l). Drie personen (Polen) hadden nog boetes openstaan en één persoon reed met vals kenteken.

De controles begonnen omstreeks 18.00 uur en duurden tot circa 02.00 uur.

 

Enkele bijzonderheden op een rij


B54 (omgeving Gronau (D):
Bij een gezamenlijke controle door de Bundespolizei Münster en polizei Steinfurt werd een personenauto gecontroleerd. De drugshond sloeg aan bij de achterbank en de tank van de auto. Na onderzoek werd ca. 15 gram marihuana gevonden. Het voertuig is voor onderzoek inbeslaggenomen en het onderzoek zal in samenwerking met de Douane worden vervolgd.

Vlak voor het einde van de controle trof een burgerpatrouille van de Bundespolizei vlak voor de controleplaats onder de geleiderail 1,3 kg heroïne en 305 gram kath (kauwbladeren die in Duitsland een strafbare drug zijn) aan. De politie vermoedt dat deze drugs door de inzittenden van de inbeslaggenomen auto voor de controle uit de auto zijn gegooid.De drugs zijn inbeslaggenomen.

 

B402 (omgeving Meppen (D):De Bundespolizei hield 2 personen aan wegens illegaal wapenbezit. Eén had een knipmes en de ander een klapmes bij zich. Tegen de personen wordt proces-verbaal opgemaakt.

 

A76 (Heerlen):De KMAR heeft een 47-jarige Turkse staatsburger aangehouden. Deze persoon was in het bezit van een Belgisch attest (soort asielaanvraag) waarmee hij niet in het buitenland mocht reizen. Hij maakte echter gebruik van een ID kaart van een andere Turkse staatsburger. De persoon is ingesloten.

 

Rond 20.00 uur trof een surveillance van het grensoverschrijdende politieteam, bemand met 1 medewerker van de Polizei Niedersachsen en 1 medewerker van de KMAR op de N349 bij Tilligte een Duitse personenauto met EL-kenteken aan. De bestuurder meerderde vaart, maar vloog even later uit de bocht. De bestuurder vluchtte vervolgens te voet. Via de vriendin van de bestuurder, die tevens de eigenaar van de auto was, werd de bestuurder alsnog staande gehouden. Ondanks verwondingen aan zijn hand ontkende de man de bestuurder te zijn geweest. Er wordt een onderzoek tegen hem ingesteld.

 

Op de A12 bij Bergh autoweg hield de Douane 2 personen aan die in het bezit waren van illegale wapens. Eén van hen had een knuppel bij zich en de ander een busje traangas.

 

Op de A12 bij Bergh autoweg zette de Douane een ANPR auto in. Via automatic number plate recognition werden in totaal29 hits genoteerd. Door de Douane werd 32.280 euro aan belastingschuld direct geïnd.Verder is op 15 voertuigen beslag gelegd (belastingschuld van totaal 112.400 euro) en zijn 4 voertuigen inbeslaggenomen en afgevoerd; dit betrof een belastingschuld van totaal 6.616 euro.

 

Op de A67 (Venlo) hield de Douane drie personen aan wegens illegaal wapenbezit. De personen hadden elk een busje traangas bij zich. Na overleg met de Officier van Justitie kregen ze een boete opgelegd van 290 euro per persoon.

 

Op de A67 (Venlo) werd een Poolse taxi staande gehouden. De Poolse bestuurder had 100 ampullen met anabolen bij zich. De ampullen zijn inbeslaggenomen en tegen de bestuurder wordt een onderzoek ingesteld.

 

Op de A67 (Venlo) hield de KMAR 3 personen aan vanwege illegaal wapenbezit. De personen hadden elk een busje pepperspray bij zich. Na overleg met de Officier van Justitie kregen ze 290 euro per persoon.

 

Op de A67 (Venlo) kon de KMAR een 30 jarige Libische staatsburger aanhouden wegens het rijden met een vals Libisch rijbewijs. Deze persoon was in het bezit van een W document en verrichte (illegaal) werk.

 

Op de BAB 61 (Kleef (D) werd door de Bundespolizei een 17-jarige Duitser aangehouden. Hij werd door justitie in Mönchengladbach gezocht in verband met 7 zaken (o.a. woninginbraak en oplichting).

 

Op de B320 (omgeving Niederkrüchten-Elmpt (D)werd door de Bundespolizei een huurwagen die vanuit Nederland de grens overreed gecontroleerd. De 24-jarige Duitse bestuurder had 2,7 kg marihuana bij zich. Hij werd aangehouden en ingesloten.

 

In de nachttrein CNL 40447 werd een Somalische staatsburger aangehouden, die zich legitimeerde met een Maltesisch paspoort. Tegen deze persoon en zijn begeleider wordt een onderzoek ingesteld wegens illegale grensoverschrijding.
(08)

DSC_5230

DSC_5230

Actuele dossiersGeen dossiers aanwezig

 

landelijke dossiersGeen dossiers aanwezig

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.