19 oktober 2011

COPD training bij Ooijse Fysiotherapie

COPD-groepstraining bij Fysiotherapie Ooij: “Dat lucht op!” Bij Fysiotherapie Ooij kunt u zowel individueel als ook in groepsverband terecht met COPD. Als u de longaandoening COPD hebt, kosten dagelijkse activiteiten u vaak veel moeite. COPD is een chronische ziekte die helaas niet te genezen is, maar met de juiste behandeling en leefstijlaanpassing, waarvan voldoende lichaamsbeweging een zeer belangrijk aspect is, is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden. Wanneer aan de enthousiaste deelnemers van de COPD-oefengroep in Ooij dan ook om een passende uitspraak wordt gevraagd voor hun deelname aan de oefengroep, komen zij gezamenlijk tot de mooie uitspraak:  “COPD-groepstraining: Dat lucht op!” zie de foto’s

DSCF5314-1

 

 

Wat is COPD?

De longaandoening COPD  (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam van chronische bronchitis en longemfyseem. Bij een COPD-patiënt zijn de longblaasjes onherstelbaar beschadigd. COPD treedt meestal pas op na je veertigste levensjaar, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder. Roken is de grootste boosdoener voor het ontstaan van COPD. In ons land hebben zo’n 320.000 mensen de diagnose COPD. Nog eens 300.000 mensen hebben een zeer groot risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. COPD is op dit moment de 4e doodsoorzaak ter wereld. COPD is geen astma.

Meest voorkomende klachten bij COPD

De meest voorkomende klachten zijn kortademigheid, benauwdheid, hoesten, vermoeidheid en het niet goed kwijt kunnen van slijm. Verlies van conditie en spierkracht en ook over- of ondergewicht komen veel voor. Normale dagelijkse activiteiten zoals traplopen, aankleden en werken kunnen u veel moeite kosten. En dat is voor de buitenwereld lang niet altijd zichtbaar!

Wat kunt u doen wanneer u vermoedt dat u COPD hebt?

Wanneer u vermoedt dat u COPD hebt, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Wie er op tijd bij is, zou kunnen voorkomen dat de ziekte erger wordt. Verder heeft het astmafonds (www.astmafonds.nl) veel informatie over COPD. U kunt daar zelf ook een risicotest doen.

 

Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk bij COPD?

Uit uitgebreid onderzoek is gebleken, dat voldoende bewegen een zeer belangrijk aspect is bij de behandeling van COPD. Dit geldt zowel in een beginstadium als in een vergevorderd stadium van de aandoening. Onderhouden en zo mogelijk verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht zijn erg belangrijk om in uw dagelijkse leven zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren. COPD is weliswaar niet te genezen, maar middels goede medicatie in combinatie met voldoende beweging is het mogelijk om uw kwaliteit van leven en uw levensduur te verhogen. Preventief bewegen is ook zeker in het beginstadium van uw aandoening zeer belangrijk om verergering van klachten te voorkomen. En bewegen is natuurlijk voor iedereen gezond, of je nu COPD hebt of niet!

COPD-groepstraining bij Fysiotherapie Ooij

Bij Fysiotherapie Ooij kunt u zowel individueel als ook in groepsverband terecht voor begeleiding bij COPD. In het beginstadium van de aandoening volstaat soms al een goed bewegingsadvies ter voorkoming van verergering van de ziekte.

In de COPD-oefengroep wordt 2 keer per week getraind in kleine groepen van maximaal 4 personen onder begeleiding van een fysiotherapeut met de specialisatie  “COPD en Astma.” Deze groepstraining kan starten na verwijzing door uw behandelend specialist of huisarts. Voor u bij ons begint in de oefengroep krijgt u een uitgebreid intakegesprek en wordt er een individueel aangepast trainingsschema gemaakt, toegespitst op uw persoonlijke situatie en dus rekening houdend met uw beperkingen en mogelijkheden.

Naast het sporten wordt in de COPD-oefengroep in ruime mate aandacht besteedt aan het leren omgaan met COPD. Door voorlichting en adviezen zult u meer inzicht krijgen in uw aandoening, waardoor acceptatie van uw ziekte misschien wat makkelijker voor u zal worden. Aspecten zoals conditie (uithoudingsvermogen), spierkracht, ademhaling, technieken om slijm beter kwijt te kunnen raken, ontspanning en vooral ook plezier in bewegen komen tijdens de trainingen uitgebreid aan de orde.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar?

COPD-groepstraining wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Vergoeding is echter afhankelijk van de ernst van uw aandoening en van uw persoonlijke zorgverzekering. Informeer na verwijzing via uw huisarts of specialist bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding van groepstraining in aanmerking komt.

Hebt u nog vragen?

Voor meer informatie of bij vragen  over onze andere specialisaties kunt u contact met ons opnemen. Vraag ook naar onze informatiefolder over COPD-groepstraining.

Tot ziens in onze fysiotherapie praktijk!

Margaret van der Burgt, COPD fysiotherapeute

Fysiotherapie Ooij

De Bouwkamp 1G

6576 JX  Ooij

Tel.:   024-6631421             Email: ooijfysio@gmail.com