19 juli 2011

Bewonderaars van architect Otto Bartning in Huize Wylerberg

Op 17 juli vond op Huis Wylerberg in Beek-Ubbergen een bezichtiging plaats met het bestuur van de enige jaren geleden opgerichte vereniging OBAK (Otto Bartning’s Arbeitsgemeinschaft Kirchenbau). OBAK, gericht op architectuur en kerkenbouw van de Duitse architect Otto Bartning, internationaal en Europees, heeft als enig Nederlands lid de Maranathakerk in Den Haag. Het Huis Wylerberg is door Otto Bartning buitengewoon expressionistisch vormgegeven. Het bouwwerk is dan ook een Rijksmonument. Leden van OBAK in Europa met de verbonden architectuur zijn in Duitsland, Luxemburg, Tsjechië, Oostenrijk en Litouwen begonnen met EU-steun deze Europese projecten uit te wisselen door reizen en bezichtigingen, vanuit Berlijn gecoördineerd. Het bestuur vertegenwoordigd door de heer Immo Wittig en partner, te gast in Beek-Ubbergen en Kranenburg-Wyler op uitnodiging van mevrouw Nel Winkelman, was zeer verrast met de reeds verworven kennis over dit monument. zie de foto’s
DSC_9292Huize_Wylerberg

Bij het congres 2010 in Görlitz, met als thema de architectuur Otto Bartning, werd zijn gedachtegoed als Duitse architect, dichter en cultuurfilosoof, aan het Bauhaus opgeleid en expressionistisch experimenterende  vormen, zoals bij het Huis Wylerberg, aanbevolen door mevrouw Winkelman.

Muziekzaal

Kenmerkend zijn vooral in Huis Wylerberg de muziekzaal. “De meest verfijnd vormgegeven ruimte van het hele huis”. Citaat Walter Gieseler in Huis Wylerberg 1988. Nadat Huis Wylerberg sinds 1949 tengevolge van een grenscorrectie op Nederlands grondgebied staat, bleef het bij velen, ook bij het Staatsbosheer, bekend dat de gedachten en wens bestaan het Huis Wylerberg als een centrum van architectuur, natuur, literatuur, kunst en vooral muziek, vanuit de reeds in 1921 opdrachtgeefster Marie Schuster-Hilby, belangrijk moeten blijven.

Werkgroep

Terug naar de mogelijkheid om als de tweede partner met Nederlands  lidmaatschap van de OBAK voor Huis Wylerberg een werkgroep te creëren, gezamenlijk aan twee kanten van de grens, om te kunnen nadenken over de aanschaf van een vleugel voor deze muziekzaal (was vroeger een Blühtner en een Bechstein) en om in samenwerking met Staatsbosbeheer een project te starten, met ondersteuning van het Grundtvigfonds voor volwasseneneducatie van de Europese Unie. Daarmee kunnen weer als reeds in 1924 Schönberg, Eisler, Berg, Tiessen, Bach, Beethoven, Schubert en Bartok ten gehore worden gebracht voor allen die Huis Wylerberg een warm hart toedragen.

Nel Winkelman

Snel muziek in Wylerberg (Bron: de Gelderlander)

vrijdag 29 juli 2011 | 06:35 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 29 juli 2011 | 08:58

Tekstgrootte

Een recente foto: Duitse delegatie te gast in de muziekzaal van Huis Wylerberg. foto Henk Baron

BEEK – Veel sneller dan gedacht komen er weer kleinschalige concerten in de muziekzaal van Huis Wylerberg in Beek. Terwijl cultuurliefhebster Nel Winkelman uit Wyler de OBAK inschakelde, een Europese vereniging die het erfgoed van architect Otto Bartning in ere houdt, blijkt er al een andere Nederlands-Duitse groep actief.

Die is al ver met het ontwikkelen van plannen voor zogenoemde ‘groene concerten’ en heeft zelfs een klassieke vleugel op het oog. Dat instrument, dat permanent in de muziekzaal komt te staan, moet nog gerenoveerd worden. Ook zijn er nog geen financiën.

De groep werkt nauw samen met vogelstichting SOVON, die het gebouw mede verhuurt. Directeur Frank Saris van de SOVON: “De activiteiten moeten bij onze doelstelling en de omgeving passen. Het is niet de bedoeling dat er massa’s mensen toestromen, daar zijn villa en omgeving niet op ingericht.”