21 juni 2011

Brandweer MUG redt koe uit gierkelder

De brandweer van Groesbeek en Ubbergen heeft dinsdagmorgen aan de Lage Horst in Groesbeek een koe gered, welke in een gierkelder onder de stal was terechtgekomen. Omstreeks 09.30 waren de koeien van de familie Nelissen op weg vanuit de stal naar het daar tegenover gelegen weiland, waarbij ze de weg moesten oversteken. Hierdoor was de weg enkele minuten geblokkeerd. Een ongeduldige automobilist en buurtgenoot kon waarschijnlijk niet zo lang wachten  en opende de hekken om zelf door te kunnen rijden, zonder  daarna de hekken weer te sluiten. De koeien renden alle kanten op en één van hen kwam op de afdichting van de gierkelder terecht en zakte daar door heen. De koe genaamd “Horst Sisca 28″ , heeft daarna alle hoeken van de gierkelder gezien, met de brandweer op haar hielen.  Omdat de mensen van de brandweer Ubbergen gespecialeerd zijn in het redden van dieren, maar ook in redding vanuit oppervlakte wateren, mochten twee van hen, Gerard Philipsen en Michiel Spierings, in hun waterpakken de gierkelder in. Het gelukte hen uiteindelijk om de koe vast te leggen en vast te houden, waarna de koe met behulp van een verreiker uit de gierput werd getakeld. Na een douche, welke eveneens door de brandweermensen werd geregeld, kon de koe uiteindelijk worden overgebracht naar een aparte plek, waar ze in het verse stro kon bij komen. zie de foto’s
DSC_7818brandweer_koe