7 juni 2011

Jonge gierzwaluwen in Beek

Hij hoopte er al een hele tijd op, maar nu is het eindelijk gelukt. Bij Jochem Kühnen in Beek zijn jonge Gierzwaluwen geboren. Vorig jaar was er al een paartje komen kijken bij de nestkasten van Jochem, welke hij onder zijn dak in Beek heeft hangen, maar die vogels waren toen waarschijnlijk nog niet zo ver. Nu kwam de eerste vogel op 5 mei in het nestje kijken en na een kwartiertje poetsen vertrok deze weer. Maar kort daarna kwam de Gierzwaluw terug en bleef overnachten. (zie de foto). En kort daarna zat er een paartje in het nestkastje.  Zij bleven en nu zijn de eerste jongen geboren.

2011-05-05_eerste_keer_binnen

defaultZie filmpje op YouTube

 

Bron: de Gelderlander.

BEEK – Bij Jochem Kühnen hangen er slingers voor de ramen. De vogelliefhebber uit Beek is er namelijk voor het eerst in geslaagd zijn favoriete vogelsoort, de gierzwaluw, onder zijn eigen dakgoot te laten broeden. Deze week zijn de eerste twee kuikentjes geboren, en waarschijnlijk zijn er meer onderweg.

Kühnen heeft onder de dakrand twee nestkasten geplaatst die hij voortdurend in de gaten houdt. Vorig jaar al meldde zich een stelletje, maar dat waren waarschijnlijk jonge vogels die nog niet geslachtsrijp waren.

“Maar ze komen vanuit zuidelijk Afrika altijd terug naar hetzelfde nest, dus dit zijn waarschijnlijk dezelfde twee vogels”, zegt Kühnen.
De Beekenaar geniet bij bouwers in de regio bekendheid als de man die bij projecten nestelplekken voor gierzwaluwen probeert te ritselen. Dat deed hij onder meer op de Nijmeegse Hessenberg, waar het door zijn toedoen inmiddels wemelt van de bijna immer vliegende vogeltjes.

“Het was wel frustrerend dat het me bij zulke projecten wel snel lukte, maar thuis niet”, zegt hij. “Nu is het dan zover.”

Kühnen heeft nu twee nestkasten, maar daar wil hij er volgend jaar wel twaalf of dertien van maken. Op de lange termijn wil hij zelfs gaten in de zoldermuur laten boren en kasten binnen plaatsen. Dan kan hij de vogels gewoon vanuit huis gadeslaan.