7 juni 2011

Drukte op het Kekerdomse ooievaarsnest

Nu de jongen op het ooievaarsnest in Kekerdom groter worden, is het een hele drukte op het nest. de jongen beginnen al met “vliegoefeningen” waarbij ze op het nest met de vleugels staan te klapperen. Voor de vijf jonge ooievaars en de ouders is er dan niet veel ruimte. Het is de bedoeling, dat de jonge ooievaars op zaterdag 18 juni a.s geringd zullen worden. Voor Holmer Vonk, de vaste ringer, zal dit de eerste keer zijn, dat hij 5 jongen tegelijk mag ringen, als ze er dan nog allemaal zijn. Die morgen zal hij eerst de jongen in Leuth gaan ringen, waarna hij naar Kekerdom komt. Daarbij zal hij tevens uitleg geven over het ringen. . zie de foto’s

DSC_1167ooievaars

Jonge Ooievaars in Leuth en Kekerdom worden geringd.

De jonge ooievaars in de nesten in Leuth en Kekerdom worden zaterdag 18 juni a.s. geringd. De jongen zijn dan ruim 7 weken oud. Omdat de poten van de jonge vogels niet meer dikker worden is dit het juiste moment om ze te ringen. Het ringen zal geschieden door Holmer Vonk. Hij is een ooievaarskenner bij uitstek en heeft vergunning voor het ringen.

 

Het is de bedoeling dat Holmer begint met de jongen in het nest gelegen aan de Plezenburgsestraat in Leuth. Omdat het Leuthse nest vrij hoog staat is het niet mogelijk om hier met een ladder naar toe te klimmen. Er zal daarom gebruik worden gemaakt van een soort hoogwerker. Als hij de drie jongen uit dit nest heeft geringd staat hem dezelfde taak te wachten in Kekerdom waar Holmer makkelijk met een ladder bij het nest kan komen. Hij zal hier waarschijnlijk twee keer met een grote boodschappentas omhoog moeten klimmen om de jongen naar beneden te halen. In het Kekerdomse nest zitten maar liefst 5 jongen en deze passen niet tegelijk in de boodschappentas. Dit aantal is overigens uniek en het komt zeer zelden voor. Het gebeurd wel dat er 4 of 5 jongen uit het ei kruipen, maar doordat de ooievaars kennelijk zelf aan voelen dat er voor dit aantal waarschijnlijk niet genoeg voedsel zal zijn, verwijderen ze er een of twee uit het nest. Dit is in de voorgaande jaren twee keer waargenomen op het nest in Kekerdom en recentelijk is dit ook in het nest in de omgeving van Arnhem gebeurd. Na het ringen verblijven de ooievaars overigens nog wel een paar weken op het nest voordat ze voor het eerst uitvliegen.

 

Belangstellenden hebben de gelegenheid om het ringen van dichtbij mee te maken en de jonge ooievaars van dichtbij te zien. Het nest wordt hier niet door verstoord omdat de jongen een natuurlijke reactie vertonen zich tegen de grond drukken en zich voor dood houden. De oude vogels trekken zich van het ringen iets aan en pakken na het ringen de zorgtaak voor de jongen gewoon weer op. Tijdens het ringen doet Holmer uitgebreid verslag van zijn handelingen en het wel en wee van de ooievaars.

 

Sinds 1911 worden er in Nederland vogels geringd. Intussen zijn er wereldwijd miljoenen vogels, van klein tot groot, voorzien van een ring. Bij het onderzoek naar vogeltrek, maar ook bij verschillende onderzoeksvraagstukken van de populatiebiologie en ook bij het vastleggen van aantalsontwikkelingen van populaties (monitoring), is het ringen van vogels onmisbaar geworden.

 

Gelegenheid om mee te kijken met het ringen is er zaterdag 18 juni om 10:00 uur in Leuth aan de Plezenburgsestraat en aansluitend om ongeveer 11:30 uur in Kekerdom op de Duffeltdijk nabij de Kerk.

 

Kees van Kuppeveld, Leuth

Harry Hampsink , Kekerdom.