7 mei 2011

Wie stopt de vernieler van OPEN

Kunsternaar Paul de Kort, de ontwerper van het kunstwerk OPEN in het buurschap “Thornse Molen” in de gemeente Ubbergen heeft het helemaal gehad met de vernieler van zijn kunstwerk. Hoewel iedereen in de buurt zegt te weten c.q. er van overtuigd te zijn wie het doet, blijft de overlast maar door gaan. Paul meldde vandaag het volgende: Na diverse malen storten van puin en het verwijderen van stukken rollaag heeft  Mr ? blijkbaar iets nieuws bedacht. Ik kreeg een melding van een oplettende buurtbewoner (dank, dank) dat er vreemde groeisels woekerden op het eiland. Ik heb vandaag 40 to 50 stuks onkruid verwijderd (wie weet wat dit is?). Ze waren duidelijk met opzet geplant, verspreid over het hele eilanden je kon zien dat ze regelmatig en nog zeer recent water hadden gekregen, zij wel…. Het kost nu nog echt moeite om het eiland te bereiken, degene die dit doet heeft er duidelijk veel voor over om de boel te terroriseren.Ik houd mijn hart vast als straks de brug is aangelegd…. Wie, o wie heeft een oplossing om dit te stoppen????!!!!  De vernieler heeft waarschijnlijk niet in de gaten, dat door zijn vernielingen, het kunstwerk niet zal verwijnen, maar dat hij intussen zelf ook tegen gekke dingen zit aan te kijken. Maar gelukkig worden dergelijke mensen toch een keer op heterdaad betrapt en dat zal hier ook wel komen. zie de foto’s

IMG_1261groeisel_OPEN

 

 

Mijn vermoeden is dat het japanse duizendknoop is, een woekerend gewas tot 2,50 hoog

Ben niet geheel zeker maar eruit met die zooi!!

Lees onderstaande stukken van internet en je begrijpt wel dat er van het kunstwerk op natuurlijke wijze niet veel over zal blijven

 

Ed Joosting Bunk

 

LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur

Amsterdamseweg 21 6814 GA Arnhem

www.landlab.nl +31(0)26 4420766/4426650

 

 

 

http://www.weedmapper.org/pocu6picture.htm

 

of

 

Japanese Knotweed – Japanse  Duizendknoop – Nu even Niet !

In Europa is er een botanische ramp zich aan het voltrekken. Het betreft hier het ongehinderd uitbreiden van de soort “Japanse duizendknoop”. deze uit Japan afkomstige struik heeft hier in Europa geen ongedierte of ziektes die hem (letterlijk) binnen de perken houden.  De plant woekert vreselijk en heeft daardoor volledig ten onrechte  verwijzingen naar bamboe in sommige namen. Wat deze plant doet is echter vele malen erger dan wat zelfs de meest woekerende bamboe voor elkaar krijgt.
Hij verwurgt al het andere plantleven en neemt hele landschappen over.

Door het ontbreken van beperkende factoren is dit vooral in Engeland , maar ook steeds meer in Nederland en België een probleem aan het worden. Bestrijding is een probleem omdat zelfs een stukje van een cm in staat is in korte tijd weer een hele struik te genereren. Het is dus niet mogelijk de plant  machinaal blijvend te verwijderen. Een groot deel van het probleem is ontstaan doordat tuin afval in de natuur is terecht gekomen.

Buiten de natuurlijke beperkende factoren (beestjes en schimmels die hier niet voorkomen)  is er niets dat helpt. b.v. afbranden  maaien  bevriezen en zelfs de meeste herbiciden… helpen niet.

Bestrijding:  De Japanse duizendknoop is op veel plaatsen ongewenst en bijna onuitroeibaar. Momenteel bestaat jammer genoeg geen wondermiddel. Bestrijding is gebaseerd op (een combinatie van) 3 tactieken en is een meerjarenplan (minimaal 3 jaar):

>>     maaien en afvoeren: liefst in augustus tot september of meermaals per jaar. Het maaisel mag niet vermengd worden met gewoon tuin afval, omdat elk stukje opnieuw kan uitlopen tot een nieuwe kolonie!

>>     bedekken: in het begin van de winter bedekken met een licht dicht materiaal. Opgepast: de randen van de oude stengels zijn messcherp en prikken makkelijk door de meeste materialen! Niet-flexibele materialen (bv. betonplaten) moeten absoluut glad zijn, want de minste spleet is genoeg om de plaat te doen barsten.

>>    herbiciden op basis van glyfosaat kunnen zorgen voor een verzwakking van de plant maar doden deze niet. Toepassing gebeurt via verneveling, bestrijken van verse snoei wonden of inspuiten/gieten in pas afgesneden stengels. Uitgraven is niet efficiënt en zeer arbeidsintensief.

Wees dus zeer voorzichtig met deze plant , koop liever wat anders.

Al het groen direct langs dit rangeer terrein is Japanse duizendknoop ( station Beekbergen Gld )  over een lengte van een paar honderd meter. een paar jaar geleden stond hier nog niets. (kijk maar eens op Google Maps )