7 mei 2011

Jonge ooievaars in Kekerdom en Leuth

Harry Hampsink uit Kekerdom meldde het volgende: Afgelopen week zijn er jonge ooievaars geboren in Leuth en Kekerdom. Op het paalnest dat staat in de wei gelegen aan de Plezenburgsestraat in Leuth was dit maandag al het geval. Het vermoeden bestaat dat er minimaal 2 jongen in het nest zitten. Omdat dit nest vrij diep in de nestmand ligt en het nest hoog staat is het lastig om vanaf de weg de kleine jongen goed te zien. Dat er jongen zijn is zeker omdat de volwassen vogels druk zijn met het brengen van voedsel naar het nest.  In Kekerdom kropen de jongen afgelopen donderdag uit het ei. Omdat het nest in de uiterwaarden nabij de Kekerdomse kerk staat en de hoger gelegen Duffeltdijk dijk langs het nest loopt is het hier goed mogelijk om met een verrekijker  in het nest te kijken. Hierdoor is het duidelijk te zien dat hier minimaal drie maar misschien wel vier jongen in het nest zitten. (zie foto’s). Betreffende situatie zal voor veel passanten en toeristen de komende tijd reden zijn om even halt te houden bij het nest. zie de foto’s van Harry Hampsink

Jonge_ooievaars_2011-5a_copy

 

 

 

Vanaf begin april begonnen de ooievaars op beide nesten te broeden. De broedtijd voor ooievaars bedraagt 32 a 33 dagen. Na het uitkomen van de eieren zullen de volwassen vogels druk zijn met voeren van de jongen. Een van de volwassen vogels blijft voorlopig op het nest en zal de jongen beschermen door er overheen te gaan zitten. De jongen zullen groeien als kool. Als hun poten na 6 a 7 weken volgroeid zijn zullen de vogels geringd worden. Dit zal dus ongeveer half juni zijn.  Het gaat goed met de ooievaars in de Ooipolder en in de Duffelt. Na het plaatsen van nesten medio 2005 neemt het aantal gestaag toe en is de ooievaar een veel- en graag geziene gast in de weilanden. Ook in Duitsland gaat het goed. In het naburige gedeelte waaronder Zyfflich, Kranenburg, Keeken en Wyler zijn de nesten bezet en zitten op zeker 7 plaatsen ooievaars te broeden. In Kalkar is aan de hand van het nummer op de ring om de poot van de ooievaar vastgesteld dat daar een ooievaars zit die in 2009 in Kekerdom werd geboren. Voor een ooievaar is het erg vroeg dat hij met een leeftijd van 2 jaar aan een broedsel begint. In kalkar hoopt men dat deze “onervaren” Kekerdommer een ervaren partner heeft die hem de kneepjes van het vak zal bijbrengen….

 

Harry Hampsink

Kekerdom