19 april 2011

Werkschepen op de Waal

Regelmatig zijn deze werkschepen op de Waal nabij Ooij te zien en menigeen vraagt zich af, waar deze schepen, apart of samen, mee bezig zijn. Navraag leerde het volgende. De Resi is een peilvaartuig, die peilingen houdt op de rivier in opdracht van de baggeraars. Het is een oud douane vaartuig, nu met uitgerust met apparatuur om de rivierbodem in kaart te brengen. Overal waar zij varen peilen zij, zodat de gehele rivier in kaart wordt gebracht. De Wilma is het baggerschip wat hier in de regio de Waal op diepte houdt. Ze baggeren de ondieptes weg, en storten het zand weer terug op diepere punten. Vroeger werd dit zand gebruikt door de steenfabrieken, maar door de jaren heen is men er achter gekomen dat het niet goed is om zoveel zand uit de rivieren te halen. Er komt een bepaalde hoeveelheid sediment van de bergen, en er moet ook een bepaalde hoeveelheid uit komen aan de beneden zijde. In de binnen bochten van de rivier hoopt het zand zich op, en de buitenbochten slijten veel harder uit, en dat houden we zo gelijk, anders krijg je een hele smalle diepe rivier. (Met dank aan Pim Stappershoef) zie de foto’s.

DSC_4729schepen