16 maart 2011

Expositie Geen Kinderspel in Bevrijdingsmuseum

Dinsdagmiddag werd in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek de expositie “Geen Kinderspel” geopend. Deze expositie, die overigens i.v.m. haar succesformule al voor de derde keer in dit museum wordt getoond, is al in diverse landen te zien geweest en is nu van 16 maart t/m 8 mei 2011 op deze plek te zien. De openingsplechtigheid vond plaats met medewerking van leerlingen van de basisschool Gerardus Majella School uit Groesbeek en werd ingeleid door door dhr. Joop Levy, voorzitter van de Stichting Vrienden van Yad Vashem-Nederland. Muzikale medewerking werd verleend door het duo Klezchaverim. Een aantal leerlingen van deze basisschool droegen een gedicht voor, waarna de leerlingen, samen met de dhr. Joop Levy de openingsceremonie verrichtten, zie de foto’s
DSC_5230Geen_Kinderspel_copy

Geen Kinderspel, Ontroerende expositie van kinderspeelgoed

Het Bevrijdingsmuseum toont van 16 maart t/m 8 mei 2011 de expositie Geen Kinderspel. Het vaak door volwassenen zelfgemaakte speelgoed voor Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog staat hierin centraal. De expositie toont hoe belangrijk speelgoed is voor kinderen in oorlogstijd en vertelt de verhalen van de toenmalige kinderen. Speelgoed als symbool van overlevingskracht en troost, zoals een knuffel, een auto, een beer, een vliegtuigje, een pop of een op Theresiënstadt gebaseerd monopolyspel.

Eén van de schitterende stukken speelgoed is de beer ‘Arosall’ van Michael Floersheim. Michael was 4 jaar toen hij met zijn familie in kamp Westerbork gevangen werd gezet. Hij mocht één ding meenemen en dat was zijn beer, gekleed in een streepjespakje. Vanuit Westerbork ging hij naar het concentratiekamp Buchenwald. De beer was daar zijn enige vriend. Michael overleefde de oorlog.

Ook opvallend is het kleine popje dat een jodenster op haar bloesje draagt. Zij werd geproduceerd door een Belgische, joodse poppenfabrikant, die vanwege zijn joodse achtergrond slechts mocht blijven produceren onder de voorwaarde dat alle poppen die zijn fabriek verlieten een ster droegen, en exclusief aan joden werden verkocht.

De expositie heeft helaas ook een duidelijke actualiteitswaarde. Hoewel de Holocaust onmogelijk vergeleken kan worden met welk oorlogsdrama dan ook, zijn er parallellen met onze tijd te trekken. Ook nu woeden oorlogen, waarin mensen vanwege hun etnische of religieuze achtergronden worden vervolgd. Nog steeds raken kinderen geïsoleerd omdat ze anders zijn en worden vanwege dit ‘anders-zijn’ gepest. En ieder kind heeft wel een stuk dierbaar speelgoed, dat hem of haar in staat stelt de werkelijkheid even te vergeten. De expositie staat bekend als een zeer grote publiekstrekker en is afkomstig van het internationaal befaamde Herinnerings- en Documentatiecentrum Yad Vashem in Jeruzalem.