3 maart 2011

Uitkijkplatform bij Romeins waterwerk in Berg en Dal

In het Kerstendal te Berg en Dal is de afgelopen weken een uitkijkplatform gebouwd, dat  uitzicht biedt op het voormalige aquaduct van de Romeinen. Vanaf dit punt liep een kilometer lang traject van Berg en Dal, via de bossen aan de Meerwijkselaan naar het Kops Plateau waar de Romeinen hun legerplaats hadden ingericht. Pas tien jaar geleden werd ontdekt dat die waterleiding er gelopen moet hebben om de soldaten in Nijmegen- Oost te voorzien van het bronwater uit de Beekse en Berg en Dalse heuvelrug. zie de foto’s

DSCF1428uitkijkplatform

Inmiddels is er een plan om het traject van het aquaduct meer zichtbaar te maken en er zo een toeristische trekpleister van te maken. Het uitkijkplatform in Berg en Dal is het eerste project dat gerealiseerd is. Binnenkort komt er ook nog een informatiepaneel bij. Op vrijdag 18 maart wordt het uitkijkpunt officieel geopend.

Over een paar weken wordt ook een wandelroute gepresenteerd die de route van de 5,5 kilometer lange Romeinse waterleiding regelmatig zal kruisen. Het is niet mogelijk om de hele loop te volgen, omdat het traject veel over particulier terrein voert. Vanaf het Kerstendal ging het aquaduct de Water-Meerwijk in, dat in privé-bezit is.

De overstortpijp van het riool dat loost in het Kerstendal, is precies onder het platform verstopt. (Bron: De Gelderlander)