3 maart 2011

Stroomstoring in de Ooijpolder.

Grote delen van de Ooijpolder zijn sinds het middaguur verstoken van elektriciteit. De storingsdienst van energieverstrekker Liander kreeg om 12.40 uur de eerste melding binnen, waarbij werd vastgesteld dat grote delen van Ooij, Leuth, Kekerdom en  Millingen aan de Rijn verstoken zijn van electriciteit. De storing heeft zich voorgedaan in een zogenoemd middenspanningscircuit, waarop een spanning van 10.000 volt staat. Door de stroomuitval zijn  vervolgens als een kettingreactie meerdere trafostations in  de Ooijpolder lamgelegd. Monteurs van Liander zijn op weg om de oorzaak van de stroomuitval op te sporen. Men denkt niet dat de storing is veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Storingen in middenspanningscircuits zijn doorgaans binnen twee uur opgelost. Liander verwacht dat het eerste uitgevallen trafostation binnen drie kwartier weer operationeel kan zijn. Gelukkig was er geen storing in dit deel van Ooij. Later bleek dat de storing toch langer duurde dan gedacht. De oorzaak lag langs de Nieuwe Rijksweg in Ubbergen bij de pas aangelegde voetgangersbrug, waar men vandaag de vangrail verplaatst had. Bij die werkzaamheden werd de kabel geraakt. Tot in de nacht is men daar met herstelwerkzaamheden bezig geweest. zie de foto’s

DSCF1524stroomstoring_copy

 

Bron: de Gelderlander 030311

 

MILLINGEN AAN DE RIJN – In grote delen van de Ooijpolder is de elektriciteit donderdag kort na het middaguur spontaan uitgevallen. De storingsdienst van energieleverancier Liander kreeg om 12.40 uur de eerste melding binnen. Volgens een woordvoerder van Liander zijn grote delen van Millingen aan de Rijn, Kekerdom, Ooij en Leuth geruime tijd verstoken geweest van elektriciteit.

De storing deed zich voor in een zogenoemd middenspanningscircuit, waarop een spanning van 10.000 volt staat. De stroomuitval zorgde voor een kettingreactie waardoor meerdere transformatorstations in Millingen en de Ooijpolder onklaar raakten.

Volgens de zegsman van Liander is de storing waarschijnlijk niet te wijten aan graafwerkzaamheden. Het is nog niet bekend hoeveel aansluitingen getroffen zijn.

Omdat de oorzaak niet direct kon worden vastgesteld, besloot Liander om de stroomvoorziening via een omleiding te herstellen. Na ruim een uur kwam de electriciteit in het grootste deel van de polder weer op gang. De Schouwenburgsestraat in Kekerdom had pas tegen de avond weer stroom.

Meerdere winkels moesten hun zaken tijdelijk sluiten omdat de electronische kassa’s dienst weigerden en zowel pin-apparatuur als prijzenscanners niet meer werkten. Bij de Spar in Leuth kregen klanten hun boodschappen ‘op de pof’ mee en werden de prijzen weer even ouderwets op een briefje genoteerd. Het verzorgingshuis Sint Jan de Deo in Millingen aan de Rijn moest noodaggregaten inschakelen voor bewoners die afhankelijk zijn van zuurstof aan bed.

Ook de luchtmatrassen voor bedlegerige patiënten liepen vanwege de stroomuitval langzaam leeg. Een lift in het verzorgingshuis raakte door de storing defect.