14 december 2010

Herplant Platanen op de Waalkade.

Dinsdagmorgen is gestart met de herplanting van de Platanen, welke maandagavond verwijderd zijn van Plein 1944 in Nijmegen aan de Waalkade. De Platanen, die zo’n 60 ton per stuk wegen en 16 meter hoog zijn, moesten plaats maken voor de vernieuwing van het Plein. De afgelopen nacht zijn de bomen op speciaal daarvoor gehuurde mammoettrailers via de Doddendaal en de Parkweg naar de Waalkade vervoerd, waarbij diverse bomen langs de route moesten worden bijgesnoeid en lantaarnpalen moesten worden gedraaid. zie de foto’s
.
DSC_9115platanen

 

Nijmegen – De herplant van enkele platanen heeft in Nijmegen geleid tot een lange file. De bomen, afkomstig van Plein 44 werden in de nacht van maandag op dinsdag naar de Waalkade vervoerd. Die werd daarom afgesloten en dat zorgde dinsdagochtend voor een kilometerslange file tot aan de Duitse grens.

Zie ook:

  • Herplant platanen leidt tot lange file

Vanwege de herinrichting van het plein in de binnenstad worden de zestien meter hoge bomen vandaag over de weg naar de Voerweg aan de Waalkade gebracht. Daar worden de bomen weer in de grond gezet. Een vijfde boom wordt aan de Houtstraat geplaatst.

Afgelopen nacht was speciaal voor de operatie de Waalkade ter hoogte van de Ubbergseweg afgesloten voor het verkeer. Ook de bushaltes op Plein ’44 waren niet bereikbaar.

De bomen werden een voor een op een dieplader gezet en rechtop naar de Waalkade gebracht.

“Een hele operatie,” verklaart een woordvoerster van de gemeente. “We vervoeren de bomen ’s nachts, zodat mensen er zo min mogelijk last van hebben.” De reden dat de platanen naar de Waalkade worden gebracht is volgens haar enkel logistiek. “De bomen wegen zo’n 60 ton, zijn 16 meter hoog en hebben een kruin van 6 meter breed. Het is dus erg lastig ze te vervoeren.” De route loopt via Doddendaal over de Parkweg en de Veemarkt. Door die straten heen worden andere bomen bijgesnoeid en lantarenpalen gedraaid, om schade aan de omgeving en de platanen te voorkomen.

De voorbereiding voor de verplaatsing is al jaren geleden begonnen. Toen zijn de wortels van de bomen al afgestoken. Nu worden ze ingepakt met plastic. De vorst zou geen probleem moeten zijn.