18 september 2010

Duchenne Heroes in Nijmegen

333 bikers fietsten de afgelopen 7 dagen 700 km, door 4 landen, voor Duchenne Heroes, de strijd tegen de ziekte van Duchenne. Met deze actie brachten ze samen € 1.254.000,– voor dit goede doel op. Zaterdagmiddag kwam de hele groep aan in park Brakkenstein te Nijmegen, waar ze op feestelijke wijze door familie, vrienden, kinderen die zelf aan de ziekte lijden en andere belangstellenden werden begroet. Daar ook kon de cheque met daarop het eindbedrag van deze actie worden overhandigd. Burgemeester Thom de Graaf sprak zijn waardering uit voor deze Heroes en hun geweldige prestaties.

. zie de foto’s.
DSCF9301

Bron: De Gelderlander.

NIJMEGEN – In park Brakkenstein zijn zaterdag 333 mountainbikers gehuldigd voor hun inzet voor kinderen die aan de ziekte van Duchenne lijden.

Ze fietsten 1,2 miljoen bij elkaar. De mountainbikers werden onthaald door vele honderden familieleden, vrienden en kinderen die aan Duchenne lijden. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen heette de ‘helden’, de Duchenne Heroes, welkom. De afgelopen week hebben ze 700 km gefietst vanaf Luxemburg. Elke deelnemer moest minimaal 2.500 euro aan sponsorgeld binnenhalen.

Het was de vijfde editie van deze sponsortocht. De renners zorgden voor een recordopbrengst. Vorig jaar fietsten ze een miljoen bij elkaar.

Het geld wordt gebruikt voor het ontwikkelen van een medicijn dat de zieke kinderen een betere kans op overleven moet geven. Duchene is een ernstige spierziekte die vooral bij jongens voorkomt. Door de ziekte breken alle spieren in het lichaam langzaam af. De jongens worden hierdoor vaak niet ouder dan dertig jaar.

De fietstocht was dit jaar door de vele regen en modder op de parcoursen zwaarden dan ooit. Thom de Graaf noemde de renners helden en een voorbeeld voor de samenleving

door Nicole Cordewener (De Gelderlander)
NIJMEGEN – Op de fiets stappen voor een goed doel is niet zo bij­zonder meer. 700 kilometer moun­tainbiken over de meest zware pa­den is wel. Wim Sanders (47) uit Groesbeek weet er alles van. Afgelopen zon­dag stapte hij met 332 anderen op de fiets voor Duchenne Heroes.

Zo halen zij geld op voor de spier­ziekte Duchenne. Iedere dag rijden de Heroes gemid­deld 100 kilometer. De route be­gon inWiltz ( Luxemburg) en ein­digt vandaag in het Nijmeegse park Brakkenstein. Het is de vijfde keer dat de fietstocht wordt gere­den: een eerste lustrum dus.

Sanders, werkzaam als militair, is lid van Team Groesbeek. Andere le­den zijn zijn dochter Monique, die twee jaar geleden ook al meefiets­te, en dorpsgenoten Theo Wijnho­ven en Jan en Theo Hendriks. Ze rijden in het bijzonder voor Groes­bekenaar Roy Leenders.
DSCF9230_Wim_Sanders

Sanders: ,,Duchenne is een onge­neeslijke spierziekte. Het is mooi om jouw spieren in te zetten voor het goede doel.’’

Meedoen doe je niet zomaar. Het inschrijfgeld bedraagt namelijk mi­nimaal 2.500 euro per persoon.

Team Groesbeek begon in januari al met het binnenhalen van spon­sorgelden. De grootste klapper maakten ze op de Groesbeekse Jaarmarkt.

Alle 333 Heroes samen brachten tot nu toe 1.253.071 euro bij elkaar.

Vooraf wordt flink getraind. Team­lid TheoWijnhoven brak tijdens zo’n training zijn bekken op drie plaatsen. ,,Het is niet zonder risi­co”, licht Sanders toe. „Dit is een hele zware tocht. Er zijn veel val­partijen. Na een tijdje raak je ook je concentratie kwijt, terwijl je con­stant moet blijven opletten. Het is een echte uitdaging.’’

Het weer maakte het er niet ge­makkelijker op. Hoewel het over­dag vaak droog bleef, regende het ’s nachts, waardoor de route veran­derde in een en al modder en blub­ber. Vooral de eerste drie dagen, dwars door de Ardennen, waren zwaar, volgens Sanders.

Gelukkig kunnen de sportievelin­gen ’s avonds uitrusten. De organi­satie van Duchenne Heroes regelt het eten, de campings en andere randvoorwaarden. De renners kun­nen zich daardoor concentreren op het fietsen.

Vera Verzijl, organisatrice van Duchenne Heroes 2010, is ontzet­tend trots op de Heroes. „ En ze mogen extra trots op zichzelf zijn.”

De intocht is volgens haar erg bij­zonder. Onder motorbegeleiding fietsen ze door Nijmegen en ook de burgemeester is aanwezig.

Sanders besluit: ,,Het is het alle­maal waard als we straks door Nij­megen fietsen en onthaald wor­den door een erehaag van Duchennepatiëntjes. Je houdt het dan echt niet droog. De intocht van de Vierdaagse is al mooi, maar dit is nog veel emotioneler.’’