21 augustus 2010

Expositie in Persingen

Dit weekend vindt in het Kerkje van Persingen een expositie plaats onder de naam “ontLASting”, van de Nijmeegse kunstenaar Vincent Boelaarts. Hij stelt daar kunstwerken van verschillende disciplines ten toon van het thema, waar hij nu al twee jaar aan werkt, met als doel de complexe inhoud van zijn schildering in 3-dimensionale vorm toe te lichten. Deze expositie toont de mens in verwerking van zijn pijn en verdriet. Het toilet is hierbij zijn kernmetafoor: De wc als beeld, als vorm en als thema. Het gaat Vincent niet om de letterlijke ontlasting, maar abstracter om de afgesloten ruimte, het afvoersysteem en de zittende, gebogen houding die we daar innemen. Het gaat om de geestelijke ontlasting, de shit kwijtraken. Onderdeel van de expositie is een 1.70 meter hoog bronzen toilet naar Vincents ontwerp met bijbehorende performance door 2 actrices, een waar spektakel vol verwijzingen naar psychische ontlasting, reiniging, vaccinaties van de kunstenaar zelf en de bijbel. De expostie is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. zie de foto’s. De kunstenaar, die nota bene zelf gevraagd heeft om foto’s van de performance te maken, meldde later, dat hij niet gediend was van deze foto’s op internet, dus daarom is de fotoreportage verdwenen.

DSCF1216ontlasting

door Dorine Steenbergen (Bron: de Gelderlander)
Na de emmer met tranen is Vincent nu wel ‘uitgepoept’

PERSINGEN – Eind 2008 had de Nij­meegse beeldend kunstenaar Vin­cent Boelaarts een bijbaantje bij een drukkerij. Buitengewoon stressvol werk, vooral op de vrij­dag en maandag als er weekkran­ten moesten worden afgerond.

Dan ook nog eens een cheffin die in z’n nek stond te hijgen.

„ Als het me soms te veel werd, sloeg ik op de vlucht naar het toi­let”, aldus Boelaarts. „ De deur op slot, even een moment voor jezelf, of je nou echt moest of niet.”

Sindsdien heeft de toiletpot en de beperkte ruimte daar omheen, zijn aandacht. Tussen het drukke­rijwerk door maakte hij schetsjes op memoblokjes. Die werkte hij uit in het groot: als schilderij, maar ook driedimensionaal als sculptuur. Ze zijn dit weekend te zien in het Kerkje van Persingen onder de titel ‘ontLASTing’.

Die toiletpot kwam overigens niet uit de lucht vallen. In Boelaarts’ werk domineerden toen al enige tijd objecten als de levensgrote Poe­pende man die fungeert als blikvan­ger voor het raam van zijn atelier in de Lange Hezelstraat in Nijme­gen. „Het thema van ontlasting dat in mijn werk naar voren kwam, kon ik toen nog niet dui­den. Nu inmiddels wel.” Zo’n tien jaar geleden maakte de kunstenaar een heftige periode door. Wat er exact aan scheelde wil hij niet kwijt, maar tot de dag van van­daag bepaalt die crisis zijn leven. „Ik potte het verdriet op, vond dat ik sterk moest zijn en vechten.”

Pas begin dit jaar is het hem ge­lukt ‘de emmer met tranen’ leeg te gieten en het verdriet een plaats te geven. „ Ontlasting bleek toen de metafoor te zijn voor loslaten, ver­werken van verdriet en pijn, uit­huilen.”

Tegen die achtergrond krijgen ook de mensfiguren in zijn werk in­houd. Verwoord in de zo overbe­kende pose, de handen tegen de maag gedrukt, bevroren in de toe­stand van vasthouden en oppot­ten die vervolgens overgaat in de catharsis: het legen en reinigen.

Heel bewust heeft Boelaarts er­voor gekozen het pronkstuk van zijn expositie, een glanzende bron­zen toiletpot van 1,70 meter, te plaatsen onder het kruisbeeld dat het kerkje siert. „Want natuurlijk is het niet de pot die verlossing brengt”, aldus Boelaarts, „je moet het immers wel zelf doen.”

Zijn expositie van dit weekeinde is vermoedelijk de laatste die ‘ontlas­ting’ tot thema heeft. „Ik ben nu wel uitgepoept”, zegt hij. „Het heeft me inzichten gebracht, ik heb het licht gezien en eindelijk kunnen loslaten en huilen. Nu is het tijd voor wat nieuws.”

‘ontLASTing’ is vandaag en morgen te zien in het Kerkje van Persingen van 10 tot 17 uur.

www.vincentboelaarts.com