20 augustus 2010

Agressieve verdachte dood geschoten

Vrijdag is aan het eind van de middag, kort na 17.00 uur, een verdachte van een overval  (of steekpartij c.q. dreiging met een mes) op/in of bij een Lidl supermarkt in Neerbosch-Oost doodgeschoten. Naar verluidt zou de verdachte met een mes gedreigd hebben en bij zijn aanhouding heeft hij zelfs de politiehond neergestoken. Volgens omstanders werd er daarna een aantal malen door de politie op de verdachte geschoten, waarna de verdachte ter plekke overleed. De gewaarschuwde traumahelicopter, welke eerst onderweg was naar de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal, maar moest doorvliegen naar Nijmegen,  kon onverrichterzake terug naar de vliegbasis Volkel.  Ook kwam even later een helicopter van het Korps Landelijke Politiediensten, welke van bovenaf de locatie heeft gefotografeerd. De omgeving was door de politie en de brandweer afgesloten en het forensich onderzoek werd daar gedaan door de recherche van het politieteam Gelderland-Noord en Oost, omdat politiemensen van Gelderland-Zuid zelf bij dit schietincident betrokken zijn. Zaterdagmorgen bleek dat de politiehond het weer beter maakt. zie de foto’s.
DSCF1116overvaller
Op de foto de auto van de overleden verdachte.

Bron: De Gelderlander website

NIJMEGEN – De politie heeft vrijdag aan het begin van de avond in Nijmegen een nog onbekende man doodgeschoten op de Neerbosscheweg ter hoogte van het Bastionhotel.

Volgens nog onbevestigde berichten gaat het om een man die eerder met een steekwapen een overval zou hebben gepleegd op een LIdl supermarkt.

De overvaller wist met een auto te ontkomen en reed even later op de Neerbosscheweg. De politie achterhaalde hem daar en stuurde een politiehond op hem af. Die stak hij neer. Het is niet bekend of de hond het heeft overleefd. Vervolgens schoot de politie op de man.

Omstanders zeggen dat er zes à zeven keer is geschoten door de politie. Reanimatie mocht niet meer baten. Ook een traumaheli kwam tevergeefs naar de plek.

Meteen al stroomde er veel publiek en pers naar de plek waar de schietpartij plaatsvond. De politie heeft de plek afgezet met grote schermen. Omdat er is geschoten door de politie, is het onderzoek in handen van de Rijksrecherche.

Eerdere berichten dat de politie op zoek zou zijn naar meerdere voortvluchtigen worden door de politie ontkend. Over de zaak worden verder geen mededelingen gedaan door de politie.

 

NIJMEGEN (ANP) – De politiehond die vrijdagmiddag in Nijmegen door een overvaller werd gestoken, heeft dat toch overleefd. Dat meldde het Openbaar Ministerie zaterdagochtend. De politie meldde eerder nog dat de hond was overleden.

Kort na de steekpartij schoot de politie de verdachte dood, op de Neerbosscheweg bij het Bastion Hotel. De man zou eerder een vestiging van de supermarktketen Lidl hebben overvallen.

 

NIJMEGEN – De man die vrijdagmiddag in Nijmegen is doodgeschoten door de politie, gedroeg zich ‘zeer agressief’ in de richting van agenten. Dat zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Arnhem.

Zie ook:

 • ‘Geen overval voor dodelijke schietpartij’
 • Politie schiet man dood in Nijmegen

Twee agenten die de man tot stoppen hadden dwongen, voelden zich dusdanig bedreigd dat ze naar het dienstwapen grepen, aldus de woordvoerster. Politiekogels zijn de man fataal geworden.

De woordvoerster wil er verder inhoudelijk niet op ingaan. “Het moet allemaal nader onderzocht worden.”

De Nijmeegse politie kreeg vrijdagmiddag rond half vijf een melding van een overval op een Lidl-supermarkt in de wijk Neerbosch-Oost, aldus de zegsvrouw.

Het latere slachtoffer werd achtervolgd door een politieauto met daarin twee agenten. Toen zij een stopteken gaven, stopte de man op de Neerbosscheweg. Volgens getuigen stapte hij uit de auto met een mes in de hand. Hiermee heeft hij een politiehond neergestoken. De schietpartij met dodelijke afloop vond rond half zes plaats op de Neerbosscheweg.

De hond heeft het overleefd.

 

NIJMEGEN – De man die vrijdagmiddag in Nijmegen door de politie werd doodgeschoten, heeft even daarvoor geen supermarkt overvallen.

Zie ook:

 • Doodgeschoten man was ‘zeer agressief’
 • Politie schiet man dood in Nijmegen

De politie ontzenuwt daarhij het gerucht dat het latere slachtoffer vrijdagmiddag de Lidl-supermarkt in winkelcentrum De Notenhout in Neerbosch-Oost zou hebben overvallen. De man is wel in de winkel geweest. Hij zou een andere man met een mes achterna gezeten hebben in het winkelcentrum. Daarbij zijn de twee mannen de Lidl-supermarkt in en weer uit zijn gerend.

Het latere slachtoffer is vervolgens in een auto gevlucht. De gealarmeerde politie zou de man hebben klemgereden op de nabijgelegen Neerbosscheweg, een belangrijke doorgaande weg. De man is volgens getuigen uitgestapt. Met het mes dat hij in zijn hand had, heeft hij een politiehond neergestoken die op hem af kwam. Daarop heeft de politie op de man geschoten. Het slachtoffer overleed ter plekke. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de toedracht van het fatale schietincident.

Een woordvoerster van het openbaar ministerie kan zaterdagochtend niet zeggen wat er precies is gebeurd. Ook over de identiteit van het slachtoffer kan ze nog niets zeggen.

Het onderzoek naar de toedracht ter plekke heeft uren geduurd. Het deel van de Neerbosscheweg waar de schietpartij plaatsvond, is tot zaterdagochtend half negen afgesloten geweest.

 

 

NIJMEGEN – Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij, vrijdagnamiddag in Nijmegen, is een 40-jarige man uit Nijmegen. Dat meldt een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) in Arnhem.

Zie ook:

 • Doodgeschoten man was ‘zeer agressief’
 • ‘Geen overval voor dodelijke schietpartij’
 • Politie schiet man dood in Nijmegen

De politie heeft de man op de Neerbosscheweg in Nijmegen doodgeschoten. Uit onderzoek blijkt dat de Nijmeegse politie vrijdag aan het eind van de middag twee verschillende meldingen kreeg.

Eén melding betrof een overval door een man op de Lidl-supermarkt in winkelcentrum De Notenhout in de wijk Neerbosch-Oost. De andere melding betrof een bedreiging van een persoon door, aldus de woordvoerster, vermoedelijk dezelfde man in de wijk Leuvensbroek.

Naar aanleiding van de meldingen hebben meerdere politie-eenheden uitgekeken naar de man. De politie zag de man rijden en heeft op de Neerbosscheweg een stopteken gegeven. Volgens de politie gedroeg de man zich zeer agressief in de richting van de agenten. Door dit agressieve gedrag voelden de agenten zich dusdanig bedreigd dat zij op de man hebben geschoten. De man is aan zijn verwondingen overleden.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar wat er zich exact heeft afgespeeld. De politieregio Noord- en Oost-Gelderland doet het sporenonderzoek. Verschillende getuigen zullen nog door de Rijksrecherche gehoord worden. Het onderzoek van de Rijksrecherche zal naar verwachting geruime tijd in beslag nemen, aldus de woordvoerster.

 

Cijfers als stille getuigen

Het onderzoek naar de fata­le schietpartij op de Neer­bosscheweg in Nijmegen zal geruime tijd in beslag ne­men. ‘Om half drie ’s nachts stond de witte tent er nog’.

door Jacqueline van Ginneken
W
itte kruisen op het midden en aan weerszijden van de Neerbosscheweg, telkens op enkele meters afstand van elkaar. In het midden geflan­keerd door letters, A tot en met N, aan één zijde vergezeld van cijfers, 1 tot en met 14. Gele cirkels zijn er ook, en gele V-vormige strepen. De V’s vormen twee rechthoeken, pal achter elkaar, met ongeveer de maat van een auto. De technische recherche heeft niet alleen naar sporen gezocht maar ze ook achtergelaten: dramatische grafitti aan de noordzijde van het Bastion-hotel, over de lengte van een klein voetbalveld, herinnert zondagmiddag nog steeds aan wat zich daar vrijdag aan het eind van de dag afspeelde. De rechercheurs zijn de hele avond en nacht bezig geweest. „ Ik ging om half drie ’s nachts naar bed, kon toch niet slapen. De wit­te tent stond er toen nog, ik heb geen lijkwagen gezien”, zegt een bewoonster die getuige is geweest van de schietpartij. Pas om half negen zaterdagoch­tend werd de Neerbosscheweg vrij­gegeven voor verkeer. Maar wat nou de precieze toedracht is ge­weest, daarover is nog geen klaar­heid. Hoe gevaarlijk was de situa­tie dat agenten naar het dienstwa­pen grepen en de dodelijke kogels afvuurden? Was het noodweer ? Vragen waar een antwoord op moet komen. De rijksrecherche doet onderzoek naar wat zich exact afgespeeld heeft. Dat zal naar verwachting geruime tijd in beslag nemen, zegt het openbaar ministe­rie in Arnhem. Verschillende getui­gen zullen nog worden gehoord.

„Het is belangrijk dat er goed en gedegen onderzoek wordt gedaan.

Wat is er precies gebeurd en valt het binnen de grenzen van de in­structies? Dat is belangrijk voor de familie, voor het politiekorps en voor de gemeenschap. Dat er goed toezicht is op de politie”, zegt bur­gemeester Thom de Graaf.

De Nijmeegse burgemeester en te­vens korpsbeheerder van politie Gelderland-Zuid, was vrijdag nog op zijn vakantieadres in het buiten­land.

Binnen een uur na het schiet­incident met dodelijke afloop is hij telefonisch geïnformeerd.

„Ik wilde weten: wat is er gebeurd, wat zijn de reacties van de Nij­meegse bevolking, hoe gaat het on­derzoek verder, wie doet wat?”

De Graaf heeft geaarzeld om eer­der terug te komen. „Bij een schiet­partij met fatale afloop kunnen al­tijd de emoties oplopen. Dat kan openbare-ordeproblemen opleve­ren. Dat is de reden dat ik de vin­ger aan de pols heb gehouden. Ik ben goed op de hoogte gesteld. En ik heb vertrouwen in mijn vervan­gers.”


Wijkbewoners kijken toe, op foto de rode Opel Astra van het slachtoffer.

foto Henk Baron

Uit de Gelderlander van 280111

Onderzoek Bastionschietpartij ‘delicaat’

 

NIJMEGEN – Het onderzoek van de rijksrecherche naar de schietpartij op 20 augustus 2010 bij het Bastionhotel aan de Neerbosscheweg in Nijmegen is een delicate aangelegenheid waarbij zorgvuldigheid hoog in het vaandel staat van de betrokkenen. Daarom zal het nog maanden duren voor het onderzoek is afgerond.

Zie ook:

 • OM Utrecht buigt zich nu over ‘Bastiondood’
 • Familie Jerry bezig met rechtszaak
 • Schietende agenten zijn nu ‘verdachten’
 • ‘Man stierf door acht politiekogels’

“We moeten eerst het onderzoek van de rijksrecherche afwachten. Dat is niet zo’n grote organisatie”, zegt woordvoerster Mary Hallenbeek van het openbaar ministerie van Utrecht dat het onderzoek leid. De bevindingen van de rijksrecherche gaan naar de officier van justitie. Omdat het zo’n delicate aangelegenheid is, zal die eerst met zijn collega’s overleggen. Dan zal het worden voorgelegd aan het college van procureurs generaal. En op het laatst moet ook de commissie voor politioneel geweldgebruik daar haar zegje over doen.”

De woordvoerster zegt dat ze het jammer vindt voor de familie en vrienden van het slachtoffer. “Ik kan me voorstellen dat de betrokkenen elke dag dat het onderzoek nog duurt, te lang vinden. Maar helaas moeten zij ook wachen.”

De twee agenten die op 20 augustus de dodelijke schoten afvuurden op Jerry Landveld, worden gezien als verdachten.