10 juli 2010

Opening ruiterroute in de Ooijpolder

Burgemeester Paul Wilbers heeft vrijdagmiddag de eerste ruiterroute in de Ooijpolder geopend.De ruiterroute is een initiatief van enthousiaste manegehouders en ruiters uit de Ooijpolder. Stichting Via Natura heeft het initiatief vervolgens opgepakt. In overleg met de gemeente Ubbergen en Waterschap Rivierenland is besloten een experiment te starten en te beginnen bij de ontwikkeling van één route. Door het openen van de slagboom is het ruiterpad nu officiëel  zie de foto’s

DSCF1977ruiterpad

PERSBERICHT

Eerste ruiterroute in de Ooijpolder

Experiment met lef vraagt om wederzijds respect

 

In de Ooijpolder is het prachtig wandelen. Daar komen steeds meer mogelijkheden voor, bijvoorbeeld met de boerenlandpaden. Vanaf 9 juli 2010 is het ook voor ruiters mogelijk om van de verharde wegen af van het landschap te genieten. De eerste ruiterroute in de Ooijpolder wordt die dag officieel geopend en is daarmee een feit!

 

De ruiterroute is een initiatief van enthousiaste manegehouders en ruiters uit de Ooijpolder. Stichting Via Natura heeft het initiatief vervolgens opgepakt. In overleg met de gemeente Ubbergen en Waterschap Rivierenland is besloten een experiment te starten en te beginnen bij de ontwikkeling van één route.

 

Het project maakt deel uit van het regionale Landschapsontwikkelingsplan. Burgemeester Wilbers van Ubbergen zal de ruiterroute op vrijdag 9 juli om 16.00 uur officieel openen bij Stalhouderij Kasteelsche Hof in Ooij.

 

Experiment

De ruiterroute is in eerste instantie een proefproject voor twee jaar. Het experiment houdt in dat de route deels over grond van het Waterschap loopt. Het betreft daar een schouwpad, dat tevens dienst doet als wandelpad. Een deel van de route is dus een combinatie wandelpad/ruiterpad. Daarom is de route opgezet als proefproject: om te kijken hoe de gecombineerde functie wandelen-paardrijden in de praktijk uitpakt.

 

Het slagen van het experiment hangt af van de beide soorten gebruikers. Het project is alleen mogelijk als de wandelaars én de ruiters zich aan de regels houden en elkaar respecteren!

 

Waar?

De route start en eindigt op het terrein van Stalhouderij Kasteelsche Hof. Ruiters kunnen daar hun trailer stallen. De eigenaars van de stalhouderij zorgen ervoor dat mensen goed geïnstrueerd worden en zich aan de regels houden.

 

De totale lengte van de ruiterroute is ongeveer vierenhalve kilometer. Een deel van de route loopt langs de Koudedijk, door de ecologische zone. Voor een ander deel wordt het ruiterpad gecombineerd met de koetsroute vanaf de Kasteelsche Hof. Die koetsroute is tevens een combinatie met het boerenlandpad dat van de Hezelstraat naar de dikke boom aan de Leuthsestraat loopt. Een rondwandeling is ook mogelijk.

 

Ruiters komen ook nog over grond van firma Dekker Van de Kamp. Dit bedrijf heeft een strook grond beschikbaar gesteld tegen een lage pachtprijs.

 

Combinatie

Al met al is de ruiterroute een combinatie van particulier initiatief en publieke samenwerking, ten bate van een vorm van recreatie die in de Ooijpolder nu meer de ruimte krijgt. De inrichtingskosten zijn betaald door Via Natura vanuit de startsubsidie van de gemeente Ubbergen.