27 juni 2010

Keti Koti in het Afrika Museum

Keti Koti: Het Afrika Museum viert de afschaffing van de slavernij. Deze zondag organiseerde het Afrika Museum in Berg en Dal voor de tweede maal het Keti Koti festival. Jaarlijks wordt op 1 juli in Suriname en Nederland met Keti Koti (gebroken ketenen) de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Met name in het westen en midden van het land worden op en rond 1 juli Keti Koti festivals georganiseerd. Ook in het Afrika Museum wordt het festival een jaarlijks terugkerend evenement. Dit tot nu toe enige Keti Koti festival in het oosten van het land was deze nog levendiger dan voorgaande jaren. Er stonden zeer diverse activiteiten op het programma, allemaal rond het thema slavernij. Zo was er swingende live muziek van diverse muziekgroepen en verzorgde Tony’s Chocolonely een workshop schilderen met (slaafvrije) chocolade. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden En Erfenis (NINSEE) verzorgde een boeiende lezing over kinderen in slavernij. Er werden Anansi verhalen verteld, er waren thematische rondleidingen en kinderen konden de hele dag door deelnemen aan allerlei workshops. zie de foto’s.

DSCF4264afrikamuseum

 

 

Keti Koti

Begin 16e eeuw werd de start gemaakt met een gedeeld hoofdstuk in de Afrikaans/Nederlandse geschiedenis: de transatlantische slavenhandel. Enorme aantallen (voornamelijk West-) Afrikanen werden als slaven door Nederlanders verscheept naar onder andere de Nederlandse Antillen en Suriname, waar zij werkzaam waren op de plantages van Nederlandse eigenaren. Ruim twee eeuwen later werd in 1863 in de Nederlandse koloniën de slavernij afgeschaft. Dit historisch moment wordt jaarlijks op 1 juli in Suriname en Nederland gevierd met Keti Koti (gebroken ketenen).