4 mei 2010

Onthulling verzets plaquette bij dodenherdenking.

Plaquette ter nagedachtenis aan het Nijmeegs verzet. Burgemeester Thom de Graaf heeft op dinsdag 4 mei op het Sint Stevenskerkhof een plaquette ter nagedachtenis aan het Nijmeegs verzet onthult. Dit gebeurde voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking van de gevallenen, zij die omgekomen zijn bij oorlogshandelingen, terreur of internationale vredesmissies. Dr. Henk Termeer van de Radbouduniversiteit hield om 17.00 uur op het Sint Stevenskerkhof een inleiding over het Nijmeegs verzet, waarna de burgemeester de plaquette heeft onthuld. In de Noorderkapel van de Sint Stevenskerk lag vanaf dat moment een gedenkboek met de namen van de 73 omgekomen verzetsmensen en, voor zover bekend, de toedracht. zie de foto’s.


Eerbetoon aan Nijmeegs Verzet.

Bron: de Gelderlander.
NIJMEGEN – Na 65 jaar heeft het Nijmeegse verzet in de Tweede Wereldoorlog alsnog een prominente plek in het hart van de stad gekregen.

Dinsdagmiddag heeft burgemeester Thom de Graaf een plaquette op het Stevenskerkhof onthuld met een ‘verzetsgedicht’ van Victor Vroomkoning. Ruim honderd mensen waren hier bij aanwezig.

Op dit herinneringsmonument is in 2008 aangedrongen door de Nijmeegse gemeenteraad. Initiatiefnemer was destijds het raadslid Alard Beck. Hij vond dat het verzet een eerbetoon in het centrum verdiende.

Burgemeester Thom de Graaf noemde de verzetsmensen dinsdag ‘een stoutmoedige dwarsdoorsnede van de bevolking’. Meer dan zeventig Nijmeegse verzetsmensen kwamen om. "Het waren vaak gewone mensen die tot het ongewone in staat bleken en daarvoor uiteindelijk hun leven offerden. Ze maakten in uiterst moeilijke omstandigheden de juiste morele keuzes."

"Deelnemen aan het verzet was ingrijpend. Een op de vier verloor het leven", vertelde historicus Henk Termeer die bij het monument een beeld schetste van de Nijmeegse verzetsactiviteiten.

Dinsdag is ook een losbladig boek met de namen en achtergronden van de omgekomen verzetsmensen in de Stevenskerk ter inzage gelegd.