29 april 2010

St. Joris terug in Persingen

Onlangs is het beeld St. Joris en de Draak, eigendom van Scouting Nederland, terug gekeerd in Persingen, in het Persingens Kerkje, waar het jarenlang had gestaan. Nadat het ooit overgebracht was naar Sint Walrick en vervolgens naar Leusden in Utrecht is het beel nu weer terug op de plek waar het thuis hoort. Dinsdagavond kwam de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap bijeen in dit kerkje om te luisteren naar het verhaal van de voorzitter van het kerkje, Bart de Groot, over dit mooie beeldje. Helaas viel de belangstelling wat tegen, maar dat nam niet weg, dat het een zeer interessant verhaal was. zie de foto’s.  



Het St.-Jorisbeeld dat lang in het Kerkje van Persingen te vinden was, is weer thuis. Met het beeld van de scouts keert ook de nostalgie uit de padvinderstijd terug  (Bron: De Gelderlander)
Het St.Jorisbeeld is weer thuis. Het brons van kunstenaar Albert Termote uit 1952 staat sinds kort weer in het Kerkje van Persingen. Daar werd het in de jaren vijftig en de decennia daarna aanbeden door generaties scouts, die toen nog padvinders mochten heten. Het kerkje in de Ooijpolder was in dat tijdperk het geestelijk centrum van scouting Nederland en een beeld van de eigen beschermheilige mocht dan niet ontbreken.

Morgenavond, de heiligendag van Sint-Joris, wordt de terugkeer van het verloren beeld gevierd met een Sint-Jorismis in Persingen. „Het beeld is niet in topconditie”, geeft Bart de Groot, voorzitter van de stichting Het Kerkje van Persingen, toe. „Er is een stukje van de lans af, een demontabel deel dat nu zoek is. Ook het voetstuk is spoorloos, dus daarvoor hebben we een nieuwe moeten maken.”

Het beeld staat nu in de hal van het kerkje. „Midden in de kerk is niet meer passend in de huidige bestemming.”

De Groot is al jaren bezig om het beeld terug te krijgen, dat altijd in eigendom is gebleven van Scouting Nederland. Toen de verkennerij het kerkje van Persingen eind jaren zeventig achterliet, verhuisde het beeld naar Sint-Walrick. De laatste jaren stond Sint-Joris bij het hoofdkantoor van de scouting in Leusden.

„We krijgen het nu in eeuwigdurende bruikleen”, zegt De Groot trots. „Het contract tekenen we vrijdag.” Ook diverse andere interieurstukken, die het toenmalige Sint-Joriskerkje sierde, heeft hij teruggevonden. De stichting krijgt ze allemaal in bruikleen.

„We hebben alles en overal gezocht”, vertelt hij. „ Zo hebben we ook de originele zilveren kelk en ciborie (waar de hosties in zitten, red.) van Jan Noyons terug. Die staat overigens niet in het kerkje, die bewaren we in de brandkast.

Verder hebben we het houten Mariabeeld gevonden, het houten beeld van Sint-Jan, kandelaars, wierookvat en crucifix.”

Bart de Groot is ook op het spoor gekomen van een KRO-film van zes minuten uit 1952 waar het kerkje van toen duidelijk in beeld komt. „ Het kerkje is toen ingericht met geld van de actie ‘Heitje voor een karweitje’. De film schets een zoet beeld van scouting Nederland. Een man heeft zich in de hand gesneden en wordt geholpen door een scout. Er brandt een vuurtje van houtskool.”

Morgen wordt ook officieel het zelfoverzetveer van Ubbergen naar Persingen, dat op enkele honderden meters van het kerkje ligt, gedoopt tot ‘ Sint-Jorisveertje’. In de jaren vijftig werd er door scouts al een Sint-Jorisbrug over ’t Meertje geopend, die in de loop van de jaren zeventig werd afgebroken.