31 maart 2010

Activiteiten voor Alpe d HuZes

Zoals eerder op deze website vermeld gaan er in ieder geval twee ploegen uit de Ooijpolder op 3 juni 2010 meedoen aan de Alpe ´d HuZes. Het Team Ooij en het Bud Cycling Team. Daarvoor moet dan natuurlijk ook geld ingezameld worden. Daarom worden er de komende weken een aantal activiteiten ontplooid. Zo houdt het Team Ooij op 3 april een feestavond met veiling in café/zaal De Vink te Ooij en een week later, op zondag 11 april, houdt het Bud Cycling Team een ‘ Spinning Sensation’ bij sport­school Morgen-fit in Ooij. Voor een sponsorbijdrage kan iedereen spinning-les krijgen van instruc­teur Edith van Etteger, die deel uit­maakt van het Alpe d’Huzes-team. In de sportschool is die dag zelfs virtueel de Alpe d’Huez te beklim­men, inclusief bijpassend stijgings­percentage. Vanmorgen stond er een leuk artikel in de Gelderlander.Bron Geert Willems, De Gelderlander 300310

Via de vlakke polder naar de steile alp.
De bescheiden opgangen naar de dijk zijn de enige heuvels in de polder. Toch trainen twee teams er voor de klim naar Alpe d’Huez. Het is voor het goede doel.

Voor veel sportievelingen is het de ultieme droom: één keer met de fiets de Alpe d’Huez omhoog.
Eén keer? De deelnemers aan de Alpe d’Huzes doen het zelfs mini­maal zes keer. Individueel of in een team.
En het zijn zeker niet alleen klim­geiten uit het Zuid-Limburgse land die op donderdag 3 juni mee­doen aan het Nederlandse evene­ment, dat voor de vijfde keer wordt gehouden. Nee, onder de 391 teams die op 3 juni de flanken van de ‘Nederlandse’ alp bevolken, zijn er twee uit de ultraplatte pol­der tussen Nijmegen en Millingen: Team Ooij en het Bud Cycling Team uit Leuth. Beide teams be­staan overigens niet uit groentjes, de meesten hebben al een keer eer­der meegedaan. Wat bijzonder is: wie ooit de Alpe d’Huzes heeft er­varen, denkt niet meer aan het overwinnen van de 21 haarspeld­bochten van de dertien kilometer lange klim. „Het fietsen wordt bij­zaak, als je kennismaakt met de sfeer van het evenement”, vertelt Marco Schel, één van de meest sportieve wielrenners uit het Team Ooij. Alle fietsers gaan name­lijk maar voor één doel naar de alp: geld inzamelen voor het Ko­ninginWilhelmina Fonds in de strijd tegen kanker. Schel: „Wat daar rond het fietsen gebeurt, is heel bijzonder.”
Sportief was het overigens ook in orde. Marco ging vorig jaar zes keer omhoog en ook nog eens in een respectabel tempo. Tussen­door plukte hij teamgenoot Johan Looyschelder, baas van de plaatse­lijke Spar, van zijn hotelbed. „ Hij lag daar helemaal total loss, omdat hij al drie keer omhoog was ge­gaan. Veel vaker dan hij had ge­dacht. Vervolgens ging hij toch nog een vierde keer. Helemaal ge­grepen door het virus.”
Voor de leden van het Bud Cy­cling Team uit Leuth was de eerste klim naar de top van de alp in 2008 bij voorbaat al bijzonder. Zij gingen met zeventig mensen op weg, van wie er dertig omhoog fietsten. Het was een reis ter ere van hun geliefde vriend en familie­lid Geert ‘ Bud’ Mulder die op 40-jarige leeftijd de strijd tegen leu­kemie had verloren. Zijn grote wens was om de Alpe d’Huez te beklimmen. Omdat die droom nooit in vervulling ging, deden zijn vrienden het voor hem. Nu doen ze het weer met weduwe Leonie als teamcaptain.
Beide teams gaan de komende weekeindes geld inzamelen voor het goede doel, want dat blijft het belangrijkste doel. Het team Ooij houdt komende zaterdag 3 april een veiling in café-zaal Vink. Be­zoekers kunnen bieden op N­EC-Rijvereniging shirts met handtekening, keepers­handschoenen van NEC-doelman Babos, een HR-ketel en zelfs op een privé-kok die een maaltijd voor vier thuis gaat bereiden. Hore­ca- uitbater Pierre Vink, die zelf omhoog zal fietsen, stelt boven­dien een kwart van de drankom­zet beschikbaar.
Een week later, op zondag 11 april, houdt het Bud Cycling Team een ‘ Spinning Sensation’ bij sport­school Morgen-fit in Ooij. Voor een sponsorbijdrage kan iedereen spinning-les krijgen van instruc­teur Edith van Etteger, die deel uit­maakt van het Alpe d’Huzes-team. In de sportschool is die dag zelfs virtueel de Alpe d’Huez te beklim­men, inclusief bijpassend stijgings­percentage.
De renners van de teams gebrui­ken vooral de vlakke polderwegen om te trainen voor de alp, niet eens de Oude Holleweg. „We moe­ten vooral veel kilometers maken”, volgens Jorrit van Eck van het Leuthse team. „Bergen zijn niet speciaal nodig. Je gaat toch vooral in een cadans omhoog.”