17 november 2009

Henk zoekt plek voor zijn politiecollectie

Vanmorgen in de Gelderlander:
Door Geert Willems:
OOIJ
– 1.000 petten en helmen, 1.400 miniatuur­auto’s en tientallen uniformen. De politie verzame­ling die Henk Baron uit Ooij de afgelopen veertig jaar heeft opgebouwd, is indrukwekkend. Sinds vijf jaar staat de collectie van de oud- politieman te pronken in een deel van Saab-garage Wijlhui­zen, maar het bedrijf heeft de ruimte zelf nodig. Baron is naarstig op zoek naar een nieuwe plek. „Geen opslag maar een echte expositieruimte.Als het niet lukt, moet ik de collectie misschien wel weg doen.” foto Do Visser/ De Gelderlander


Een verhaal bij ieder uniform.

Zijn politiecollectie wegdoen? Henk Baron spreekt de mogelijkheid wel uit, maar aan alles is te merken dat die optie voor hem eigenlijk niet bestaat. "Bij ieder uniform hoort een verhaal". En vervolgens gaat hij meeteen los. Hij vertelt aan één stuk door. Over het rode uniform van de Canadese Mountain Police, over het unieke generaalskostuum van de Rijkspolitie, over Chinese, Russische en andere exotische pakken. En over zijn eigen uniform van de Rijkspolitie. "Kijk dat nou eens op die pop zitten. Strak met fraaie emblemen er op. Dat maakte altijd indruk. Met zo’n uniform stond er altijd iemand voor je. En ik zorgde ook altijd dat ik er keurig uit zag. Pet op, jas dicht. Met die bomberjacks is het misgegaan, maar gelukkig komen nu de armemblemen weer terug. Het uniform begint nu weer een beetje mooi te worden. Ooit, ruim 40 jaar geleden begon hij met drie petten die hij cadeau kreeg uit Freiburg. Daarna volgde er één uit Stockholm en nam een collega er twee mee uit Oostenrijk. "Toen had ik moeten stoppen. Nu is het een virus".