15 oktober 2009

Krakers in vm supermarkt in Millingen

Woensdag is een voormalige Supermarkt in Millingen annex woonhuis in gebruik genomen door een aantal krakers. Het pand zou al meer dan een jaar leeg staan. Over de leegstand was een van de krakers getipt door een Millingse vriendin. De politie was al snel ter plaatse om leegstand te constateren. De krakers hebben nog steeds gas, licht en water, maar zijn wel bang dat dit snel wordt afgesloten. De eerste dagen zijn zij druk bezig met het inrichten van de verschillende woonvertrekken. Het pand staat momenteel te koop. zie de foto’s van Erik Hell.


MILLINGEN – Een groep van een zestal krakers is woensdag aan het eind van de middag in een leegstaande supermarkt aan de Heerbaan in Millingen getrokken.
Zij kwamen binnen via een open deur aan de achterzijde van het pand. In het pand waren in de loop der jaren diverse supermarkten gevestigd die allemaal moesten sluiten. Twee jaar geleden was er nog tijdelijk de huishoudwinkel Novy in gevestigd om de verbouwing van het eigenlijke pand te overbruggen. Sindsdien staat het leeg. Er waren wel plannen voor een bowlingbaan en een casino maar die bleken financieel niet haalbaar. Het pand staat te koop. (Bron: De Gelderlander)

door Geert Willems (De Gelderlander)
Kraakpaleis met ligbad en chillhoek
 

Eigenaar Adri Hendriksen van Hotel Millings Cen­trum vroeg het de krakers aan de overkant van de weg op de man af. „Waarom kra­ken jullie iets in Millingen en niet in Nijmegen?” „We komen hier voor onze rust”, kreeg hij als ant­woord.
De voormalige supermarkt aan de Heerbaan, die al enkele jaren leeg staat, is sinds woensdagavond ge­kraakt. Ongeveer zes krakers heb­ben het afgelopen etmaal hun in­trek genomen in het grote pand en zijn druk aan het opruimen en verbouwen. „Hier aan de voorkant hebben we een chillhoek inge­richt”, wijst kraker Naad. „In de winkel hier achter komt de party­zaal. Ik ben nu de voordeur aan het aftimmeren om te zorgen dat er niet te veel geluidsoverlast komt voor de buurt.”
Naad heeft elf jaar lang in Millin­gen gewoond en is na een periode in Nijmegen nu dus weer terug.
„Ik heb hier in de winkel zelfs nog vakken gevuld. Mijn moeder woont twee straten verderop. Daar kan ik nog koffie gaan drinken.”
De nieuwe bewoners zijn redelijk enthousiast over hun kraakpand.
Ze hebben gas, water en licht. Ver­der zijn er twee wc’s, een keuken, airco, bewakingscamera’s en een badkamer met ligbad. „Maar ik ben bang dat er iets mis is met de afvoer van het bad”, zegt kraker Jo­ris. „ Het lekt uit het plafond in de winkel.”
De buren in de statige villa naast het kraakpand reageren gelaten op de actie. „Er gebeurt weer eens wat”, lacht Ans Stinnissen, „maar we hopen natuurlijk wel dat het rustig blijft. Ik heb al uitgebreid met ze gesproken. Er schijnt zelfs een oven in te zitten. Eén van hen begon uitgebreid uit te leggen hoe hij daarmee koekjes wilde gaan bakken.”
„Tegen ons hebben ze gezegd dat ze er een weggeefwinkel van wil­len maken”, vult partner Rob Grienberger aan.
Overbuurman Adri Hendriksen van Hotel Millings Centrum is na de eerste kraaknacht wat minder positief. „ Ze hebben tot half twee zitten timmeren en daar hebben diverse gasten toch wel last van ge­had.
Ik zal ze dat vandaag ook ver­tellen. We moeten natuurlijk niet hebben dat gasten dat soort verha­len op websites gaan vertellen, want dat heeft meteen invloed op het aantal internetboekingen.”
Kraker Joris is blij dat de meeste Millingenaren, die nieuwsgierig voorbij komen, positief reageren.
„We kunnen ook nog wel meubels en serviesgoed gebruiken. Alles is welkom.”