27 augustus 2009

Uitzendingen Market Garden op WFM Radio

In 1994 maakte radioverslaggever Theo Wiellersen uit Beek voor WFM-Radio een zestal uitzendingen ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de operatie Market Garden. Nu, 15 jaar later, is het inmiddels al weer 65 jaar geleden dat de operatie van start ging. De uitzendingen van 15 jaar geleden bevatten ooggetuigenverslagen waarin inwoners uit de regio zelf vertelden wat zij 65 jaar geleden meemaakten. Ook zijn er gesprekken met veteranen. Van 17 september tot en met 22 september worden deze uitzendingen nogmaals herhaald. De uitzendingen zijn te beluisteren op WFM, 107.1 in de ether, 93,1 op de kabel in Ubbergen en Millingen en via de kabelkrant in Ubbergen en Millingen op 256 Mhz (Kanaal S14+) en via internet: www.wfmradio.nl.


Serie van 6 uitzendingen over operatie Market Garden op WFM-Radio.

Op zondag 17 september 1944 begon Operation Market Garden. De doelstelling van deze operatie was om de bruggen bij Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem te veroveren op de Duitsers, en vervolgens om via het IJselmmer de Noord-Duitse laagvlakte en het Industriële Duitse hart te veroveren, om zodoende de tweede wereldoorlog voor Kerst 1944 te beëindigen. Het doel bestond uit twee delen: het gedeelte Market waren de luchtlandingstroepen die per verrassing de bruggen moesten veroveren op de vijand, de 101 ste airborne divisie moest de bruggen bij Eindhoven veroveren, de 82 ste airborne divisie moest de bruggen van Nijmegen en Grave zien te veroveren en de eerste Airborne divisie onder leiding van Maj. Robert E. Urquhart moest de spoor- en verkeersbrug bij Arnhem zien te veroveren. Garden waren de troepen die de luchtlandingstroepen (die de bruggen bezet hielden) moesten komen ontzetten, dit was het dertigste legerkorps onderleiding Lt. Gen. Brian Horrocks dat vanuit het bruggenhoofd Neerpelt in België moest zien op te rukken en alle bruggen intact zien in te nemen tot aan de brug van Arnhem. Elementen van de 82ste airborne divisie onderleiding van James Gavin, ook wel the All Americans genoemd, zouden ook op zondag 17 september nabij Groesbeek landden.

In 1994 maakte radioverslaggever Theo Wiellersen uit Beek voor WFM-Radio
een zestal uitzendingen ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de operatie Market Garden. Nu, 15 jaar later, is het inmiddels al weer 65 jaar geleden dat de operatie van start ging. De uitzendingen van 15 jaar geleden bevatten ooggetuigenverslagen waarin inwoners uit de regio zelf vertelden wat zij 65 jaar geleden meemaakten. Ook zijn er gesprekken met veteranen.
Van 17 september tot en met 22 september worden deze uitzendingen nogmaals
herhaald.

Thema’s die aan bod komen zijn:

17 september: de verovering van de Maasbrug in Grave, de landing van de para’s in Groesbeek op de Wylerbaan, de landing van zweefvliegtuigen en wacoglyders op de Bruuk en de Breedeweg in Groesbeek en schermutselingen in Beek. Interview met Kolonel Mendez, commandant van het derde bataljon 508-ste Pararegiment.

18 september: De tweede grote aanval werd ’s morgens ingezet op de Waalbrug. De Duitsers herstelden zich en kwamen terug in Groesbeek waar zij de landingsplaatsen bezetten op Kamp Voxhill en de gevechten die daar ontstonden. Gevechten op Berg en Dal en de eerste grote aanval in het centrum van het dorp Beek waardoor de Amerikanen werden teruggedrongen naar Berg en Dal. In het laatste interview hoort u Herman Mouton in gesprek met een Amerikaan die 65 jaar geleden vocht in onze regio en wel sergeant Jack Slegal, die op 17 september landde in Groesbeek.

19 september: Het kontakt in Overasselt tussen generaal Gavin en generaal Browning met het tweede Britse leger. Wat gebeurde er die dag op de Wylerbaan in Groesbeek. Sionshof op de Groesbeekseweg was het middelpunt en verzamelplaats voor de aanval op de Waalbrug. Zware gevechten met een aanval van de Amerikaanse para’s om de weg Kranenburg-Wyler-Beek-Ubbergen weer in handen te krijgen. En de ontruiming van Kalorama die door de vuurlinie naar Persingen gingen. In het laatste interview praat Herman Mouton met de oud-parachutist Robert Black, die in die dagen vocht in Beek.

20 september: De grote aanval werd ingezet op het dorp Mook. Amerikaanse para’s steken in gammele boten de Waal over. Iemand die dit meemaakte, vertelt daar over. Gevechten in Lent en de verovering van de Waalbrug. De Duitsers vallen in de avond Beek weer aan. In het laatste interview een gesprek met de oud-para Harald Brott, radio-operator die die dagen in onze regio vocht.

21 september: De zware gevechten zijn begonnen om het dorp Beek definitief te bevrijden. Zware gevechten op de Duivelsberg. Gevechten in het dorp Lent. In het laatste interview een oud-para van de 82e Airborndivisie, Mr. Dix, die op 17 september 1944 landde op Klein Amerika in Groesbeek en vocht in Beek.

22 september: De gevechten in Ooij en de geweldige strijd om de Thornse Molen. Interviews vanaf het Canadese kerkhof en in de erekoepel van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De uitzendtijden op WFM-Radio en WFM-Kabelkrant duren een uur.
Het uitzendschema is als volgt:

Donderdag 17 september 19.00 uur
Vrijdag 18 september 20.00 uur
Zaterdag 19 september 18.00 uur
Zondag 20 september 20.00 uur
Maandag 21 september 19.00 uur
Dinsdag 22 september 19.00 uur

De uitzendingen zijn te beluisteren op WFM, 107.1 in de ether, 93,1 op de kabel in Ubbergen en Millingen en via de kabelkrant in Ubbergen en Millingen op 256 Mhz (Kanaal S14+) en via internet: www.wfmradio.nl.