11 juli 2009

Grote brandweer inzet in Nijmegen

Een uitslaande brand op het industriegebied aan de Winsselingsweg te Nijmegen heeft vanmiddag en vanavond een grote brandweer inzet gevergd. Van heide en verre kwamen de brandweerauto’s naar Nijmegen om assistentie te verlenen aan hun Nijmeegse collega’s. Nadat de diverse korpsen hun eerste inzet hadden gedaan, moesten ze vaak lang wachten, op de dingen die nog konden komen. De brand woedde in een chemische fabriek van CP Kelco BV, nadat er eerst een ontploffing had plaats gevonden, waarbij een werknemer gewond is geraakt. De 52 jarige man uit Druten is ’s nachts aan zijn verwondingen overleden. zie de foto’s De Gelderlander. 11 juli 2009
NIJMEGEN – In Nijmegen woedt nog steeds een grote brand bij het bedrijf CP Kelco BV aan de Winselingseweg. Kelco is een chemisch bedrijf, maar volgens burgemeester Thom de Graaf is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

De brand ontstond na een ontploffing in de hal waar cellulose wordt geproduceerd, ongeveer om kwart over vier zaterdagmiddag. Er waren twee man aan het werk. Een van hen, een 54-jarige werknemer, raakte zwaargewond en is naar het ziekenhuis vervoerd.

Al snel na de eerste melding werden ook de brandweerkorpsen uit omliggende gemeenten als Beuningen, Heumen, Ubbergen, Overasselt en Wijchen te hulp geroepen. Ook de ambulancediensten rukten massaal uit, evenals de traumahelicopter. De brand wordt ook vanaf het water met de blusboot bestreden. Die werd vooral ingezet om tanks met zoutzuur en zuurstof nat te houden. Het scheepvaartverkeer op de Waal werd een tijd stilgelegd.

De brandweer waarschuwt iedereen die binnen een straal van twee kilometer van het bedrijventerrein aan het Maas-Waalkanaal woont de ramen en deuren gesloten te houden. De wind staat in de richting van de Waal. Uit voorzorg werd terrasbezoekers aan de Waalkade verzocht elders de zon op te zoeken. Rond acht uur zaterdagavond meldde burgemeester Thom de Graaf: "Volgens de metingen zijn er geen gevaarlijke stoffen in gevaarlijke concentraties vrijgekomen. Er is geen sprake van risico’s voor de volksgezondheid."

Volgens de brandweer kunnen rook en stank lichte klachten veroorzaken aan ogen of luchtwegen, maar mensen hoeven daarvoor geen contact op te nemen met hun huisarts. Mensen met een astmatische aandoening kunnen bij klachten contact opnemen met hun huisarts. Huisartsenposten zijn geïnformeerd.

Een bedrijsfeest bij Liander (het voormailige Nuon), pal achter Kelco, werd om veiligheidsredenen afgelast. Ook een expositie in kunstenaarshal Vasim werd geschrapt.

Het is al de vierde grote brand in relatief korte tijd in Nijmegen-West. Eerst brandde vervoerscentrum De Klok (ook op een zaterdagmiddag) tot de grond toe af, eveneens een brand die in de verre omtrek te zien was. Daarna brak er brand uit bij Rhenania en recent vloog een garage met Volvo-onderdelen in de brand. Die laatste brand werd volgens de politie aangestoken.

Voor mensen die zich zorgen maken en vragen hebben heeft de gemeente een speciaal informatienummer ingesteld: 024-3811809