3 juli 2009

Afscheid burgemeester Annemieke Vermeulen

Vanmiddag was het afscheid van burgemeester Annemieke Vermeulen in het Millings Centrum te Millingen aan de Rijn. Diverse sprekers, waaronder burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen spraken tijdens de speciale raadsvergadering lovende woorden over haar. Van de raad kreeg ze een schilderij van Marjolijn Rigtering met een gezicht op Millingen vanaf de Rijn. In de zaal zaten veel burgemeesters uit de omgeving terwijl er ook een aantal oud-burgemeesters van Millingen aanwezig waren. Na afloop volgde een druk bezochte afscheidsreceptie. Millingen kan weer uitzien naar een nieuwe burgemeester. zie de foto’sBurgemeester Annemieke Vermeulen vertrekt.
Net als veel van haar dorpsgenoten heeft vertrekkend burgemeester Annemieke Vermeulen van Millingen een makelaarsbord in de tuin staan met ‘ TE KOOP’ er op.
Ze verhuist in de vakantie naar een tijdelijk adres in Leusden, waar ze volgende week burgemeester wordt. „Ik huur een atelierwoning in een nieuwbouwwijk”, vertelt ze. „ De school is vlakbij en er is geen tuin die ik moet onderhouden. Allemaal voordelen.”
Annemieke Vermeulen heeft zich in Millingen laten kennen als iemand die graag tussen de inwoners staat en die gemakkelijk te benaderen is. Geen ‘mevrouw de burgemeester ’ maar ‘gewoon Annemieke’. Bij dorpsfeesten viert ze mee, op het schoolplein is ze één van de moeders en naast het voetbalveld moedigt ze zoon Thomas aan. Toen ze in Millingen kwam, gingen burgemeesters alleen op bezoek bij echtparen die zestig jaar getrouwd waren of bij inwoners die honderd jaar werden. „Ik wilde ook naar mensen toe, die 90 en 95 werden. En als er een jonge vader beneden bij de balie aangifte kwam doen van een geboorte, kreeg ik altijd een seintje. Dan deed ik mijn ambtsketting om en ging ik die man feliciteren.”
In Leusden is ze mede om die kwaliteiten aangenomen, is haar overtuiging. „ Ze zochten daar een benaderbare burgemeester die de gemeente kleur kan geven. Er zijn daar geen grote klussen te doen: de financiën zijn op orde, Leusden heeft er al voor gekozen om niet mee te gaan in een herindeling met Scherpenzeel en de gemeenteraad en het ambtelijk apparaat draaien goed. Toch denk ik dat ik in Leusden kan groeien en Leusden kan laten groeien. Met drie full-time wethouders hoef ik geen grote projecten meer te doen, maar coördineren. Dat is juist een mooie uitdaging voor mij. Bovendien is Leusden vijf keer zo groot als Millingen. Toen ik vanwege mijn benoeming bij Guusje ter Horst moest komen, zei ze al: ‘ik had je al een keer hier verwacht’.”
Voor haar kinderen Ann-Sophie en Thomas, beiden opgegroeid in Millingen, wordt Leusden een groot avontuur. „Ik heb Ann-Sophie beloofd dat ze daar mag paardrijden. We krijgen een au- pair uit Zuid-Afrika, die deel van ons gezin gaat uitmaken. Ze praat ZuidAfrikaans en Engels, dus dat leren ze er ook bij. Thomas spreekt al perfect Millings, haha.”
Vermeulen heeft vertrouwen in het avontuur in Leusden. „Paul Wilbers heeft ooit gezegd: als je het in Millingen kunt maken, kun je het overal.”

Paspoort

Naam: Annemieke Vermeulen
Geboren: 15 augustus 1964 in Apeldoorn
Beroep: Burgemeester van Millingen en alleenstaand moeder
Kinderen: Dochter Ann Sophie ( 9) en zoon Thomas ( 6)
Huisdier: Het konijn Pieter
Opleiding: Kunstgeschiedenis
Andere functies:
Voorzitter Stichting Millingse Liburne (“ Dat blijf ik doen.”) en bestuurslid Vrienden van het Valkhof Museum

Kunst:
“ Ik ben gespecialiseerd in antiek.
Al tijdens mijn opleiding werkte ik bij een topantiquair in Amsterdam.
Later heb ik me er bij een groot Amsterdams veilinghuis ook mee beziggehouden.
Daar is mijn smaak gevormd. Ik heb thuis antiek e serviezen en glasserviezen, die ik graag gebruik als mensen bij me thuis komen eten. Het komt er de laatste tijd niet meer van om veilingen af te lopen. ”

Sport:
Sportschool, tennis. “ En in Leusden is een golfbaan, dus kan ik mijn golfvaardigheidsbewijs gaan halen”

Muziek: Klassiek
Andere hobby’s: De boekenclub
Tv: Pauw & Witteman en programma’s waar de kinderen naar kijken zoals Het Huis Anubis, Amika en Idols-
achtige uitzendingen.
Krant:
De Gelderlander. “ Maar die heb ik nu opgezegd.
In Leusden ga ik het NRC Handelsblad lezen.”