29 juni 2009

Prijswinnaars op de boerderij

De klas die de prijsvraag, ” Weten over Eten” van de Gelderlander (in de aanloop naar het Streekgala 2009) gewonnen heeft was vanmiddag te gast op boerderij "Buitengast" bij Tera en Geert Kroes in Persingen. Eigenlijk was alleen leerling Rinske Posthumus van de Sterredans uit Nijmegen de winnares, maar als prijs mocht ze samen met haar mede-leerlingen van de combinatiegroep 6,7 en 8 een fijne middag beleven op de boerderij. Rinske had maar liefst 31 van de 35 vragen goed beantwoord. Het programma bestond uit Kalfje-knuffelen, Kalfje schetsen ( intekenen van de vlekken), touw vlechten en "Ren je rot" met vragen over de koe etc. De winnaars daarvan mochten de kalfjes te drinken geven. Voor de kinderen was het een geweldige middag, maar ook "Buitengastheer" Geert en "Buitengastvrouw" Tera waren na afloop erg enthousiast. zie de foto’s


PERSINGEN – ‘Hé hallo schatje!’ Het schatje staat op en verandert ogenblikkelijk in een viespeuk. "Kiek, hij heeft over mijn slippers gepiest", jammert een leerling van de Nijmeegse basisschool De Sterrendans. "Tsja, meiske, een koe die opstaat laat altijd wel wat vallen", weet boer Geert.

Zie ook:

* video artikel Doe ‘ns relaxed: knuffel een kalfje

Dankzij scholiere Rinske Posthumus waren de hoogste groepen van de school uit Nijmegen-Oost maandagmiddag te gast bij veehouder Geert Kroes in Persingen.

De negenjarige Rinske heeft de quiz Weten over Eten gewonnen, een wedstrijd die was uitgeschreven in de aanloop naar het Streekgala dat vorige weekeinde op het platteland rond Nijmegen plaatsvond. De hoofdprijs was een middagje snuffelen en knuffelen op landgoed Buitengast, het melkveebedrijf van de familie Kroes op het randje van de Ooijpolder.

De kalfjes in het weiland aan de Persingensestraat kijken orenflapperend uit naar de komst van tientallen streelhandjes. De meiden hebben zelfs borstels meegenomen om hun knuffels extra te verwennen. "Koeknuffelen is een uitwisseling van energie", legt boer Geert uit: "Wij mensen moeten de hele dag door van alles en nog wat. Een koe hoeft helemaal niets. Zo’n beest neemt jouw spanning en stress in zich op. Het is bewezen dat kinderen met stressaandoeningen rustig worden van een koeknuffel."

Kroes is er van overtuigd dat zijn beesten zich maar wat graag laten vertroetelen: " Ze staan te trappelen met hun hoeven om aandacht."

Koeknuffelen is volgens Kroes niet alleen een verzetje voor klein grut: "Ik had pas een gezelschap van de rotaryclub op bezoek. Ze gingen met een dikke smile weer weg. Het is gewoon lekker onthaasten."

De kinderen van De Sterrendans werden gisteren op stal ook voor de schildersezel gezet met de opdracht om een koe te ‘schetsen’, uit de tijd van het Stamboek.

En uiteraard leerden de scholieren hoe ze een touw moeten vlechten. Wel handig als je een koe bij de hoorns wilt vatten.

Behalve koeknuffelen verzorgt Geert Kroes in Persingen ook interessante melk-clinics en boerenpicknicks.

www.buitengast.nl