22 juni 2009

Streekgala 2009

Deze zondag werd in het Rijk van Nijmegen en omgeving het Streekgala gehouden. Er waren 6 fietsroutes uitgezet, die ieder op eigen gelegenheid kon fietsen. Ook kon men begeleid wandelen op boerderij de Zeelandsche Hof in Millingen en in Groesbeek. Daarnaast reed er op de Ooijpolderroute de gehele dag een gratis zonnetrein, waarop men op elk gewenst moment kon instappen . In de Ooijpolder werden de volgende deelnemers bezocht.
Het Hollandsch Duitsch Gemaal, van het Waterschap Rivierenland, waar men het gemaal, onder leiding van een gids kon bezoeken en waar veel educatiemateriaal aanwezig was. Ook waren de muskusrattenvangers aanwezig, die uitleg gaven over het gevaar, wat de muskusrat en de beverrat kunnen veroorzaken.
zie de foto’s van het Hollands Duitsch gemaal.
Melkveebedrijf "Buitengast"te Persingen. Hier kon men koeknuffelen en er was een demonstartie hoeven kappen, terwijl discjockey William Bach zijn beste muziek ten gehore bracht.
zie de foto’s van Buitengast.
De Kasteelsche Hof waar het mogelijk was om een rondrit te maken met de huifkar of een marathonwagen. Tevens kon er met een zelfgebouwd vlot gevaren worden en was er de mogelijkheid om met een handboog te schieten. En natuurlijk waren er ruiter demonstraties.
zie de foto’s van de Kasteelsche Hof
In Leuth deden hoveniersbedrijf De Overhaag en Mini-camping en Bed & Breakfest "De Puthorst mee aan het Streekgala. Bij de Overhaag kon men mee doen aan workshops en konden kinderen potten beschilderen. Tevens werd geshowd hoe men zich zelf naar boven kon "takelen" om boven in een boom te komen.
zie de foto’s van de Overhaag.
Mini-camping "De Puthorst" had o.a. een foto- en een beeldenexpositie, terwijl er ook oldtimer motoren geshowd werden.
zie de foto’s van de Puthorst.Bron: De Gelderlander
RIJK VAN NIJMEGEN – Ooit gehoord van dennenzaagsel? De koeien vinden het heerlijk om er op te liggen. Of bierbostel? Een riekend restproduct van de bierbrouwerij, maar een prima vervanger voor krachtvoer. Of een indijker, die het gras in keurige banen legt voor de hakselaar.
Zie ook:

* video artikel Koeien knuffelen op het Streekgala

Het zijn typische plattelandsweetjes waarvoor vele duizenden gisteren de landerijen in de regio Nijmegen per fiets of auto afschuimden. Want de langste dag van het jaar is traditiegetrouw ook de dag van het Streekgala. Voor de zevende keer zetten boeren en tuinders in de regio Nijmegen en Kleef hun staldeuren open. En ze hebben het geweten. De smalle landweggetjes in de Ooijpolder, tussen de Groesbeekse heuvels en de bossen van Overasselt waren tussen elf en vijf het decor van randstedelijke drukte. Kluitjes fietsers, naarstig zoekend naar de melkveehouder waar je een kunstkoe kunt melken, of naar het fruitbedrijf dat ritjes in de pluktrein door de boomgaard op touw zet.