14 juni 2009

Truckersfeest In Kekerdom

Zaterdag hielden de Truckers uit deze omgeving weer een "feestje" op het voormalige Haukusterrein in Kekerdom. Dit jaarlijks terugkerend Truckersfestival trok ook dit jaar veel bezoekers en de organisatie toonde zich dan ook zeer tevreden.

 

 

 

 

door Peter Deurloo (Bron: de Gelderlander)
KEKERDOM – Crisis in de transport­sector?
De chauffeur van de truck met de naam ‘Magical Mystery’ vindt het nog niet zo erg. „Ik had soms wel dertien ritten per week. Containervervoer. Dat was echt gekkenwerk. Nu zijn het er een stuk minder, dat is wel even lek­ker. Maar het moeten er natuurlijk niet te weinig zijn.”
Helemaal uit Weert is hij naar het truckersfestival op zaterdag in Ke­kerdom gekomen. Zijn prachtig met gepaintbrushte tovenaars op­getuigde truck trekt veel bekijks.
Het terrein van voormalig trans­portbedrijf Haukes in Kekerdom staat voor de tweede keer in het te­ken van trucks. 68 van die bakbees­ten staan er te pronken. Hoewel er maar enkele zijn met de kunstzin­nige klasse van Magical Mystery. Maar de zevenhonderd bezoekers krijgen ook het nodige andere ver­maak. Exposities van foto’s uit de oude doos, verkoop van schaalmo­dellen, een parcours met op af­stand bestuurbare trucks, shovels, kermisattracties en live-muziek.
„Het is een feestje voor de chauf­feurs”, zegt voorzitter Han Megens van de organiserende Truckers­club Millingen. „We willen de posi­tieve kant van het transport laten zien. Vrachtwagenbestuurders krij­gen al gauw de schuld bij ongeval­len.
Terwijl er natuurlijk veel meer ongevallen met auto’s gebeuren. Alleen worden die niet speciaal ge­noemd bij de verkeersberichten.”
De truckersclub heeft 148 leden. Dat is veel voor een gebied – de Ooijpolder – zonder transportbe­drijven. „ Er zaten hier vroeger wel veel transportbedrijven, maar die zijn allemaal weg. Daardoor zijn er wel nog veel chauffeurs hier. Die werken nu bij andere bedrijven.” Hij weet dat de klappen op dit mo­ment nog elders vallen. „Met na­me in Limburg en rond Eindho­ven komen momenteel veel chauf­feurs op straat te staan. In onze re­gio is dat nog niet het geval, maar je merkt de crisis wel.” Maar voor de rest is het groei en bloei die re­geert bij de Millingse truckersclub. Plannen genoeg. Zo wil ze de scho­len in de polder bezoeken om iets te vertellen over de dode hoek, het beperkte zicht dat een vrachtwa­genchauffeur heeft. „We willen ons ook nuttig maken.”

 

Kekerdom – Truckers en truckliefhebbers zijn zaterdag in groten getale afgekomen op het truckersfestijn in Kekerdom. Naast een groot aantal, vaak prachtig bespoten, vrachtauto’s was er een groot programma met stands, live muziek en kinderattracties op touw gezet. Vooral de baan met op afstand bestuurbare trucks en machines trok veel bekijks. Volgens de organisatie is de dag onder meer bedoeld om een positief geluid over het vrachtvervoer en de chauffeurs te laten horen. Ze is van plan om op scholen in de Ooijpolder een leerlingenproject op te zetten over de dode hoek, het beperkte zicht dat vrachtwagenchauffeurs hebben en hoe kinderen daar rekening mee kunnen houden.(Bron: De Gelderlander)