11 mei 2009

Gert Verhoeven en Theo Merkus overleden.

Het afgelopen weekend zijn Gert Verhoeven uit Ooij en Theo Merkus uit Beek overleden. Gert Verhoeven was al een tijdje ernstig ziek en verbleef in het Hospice Bethlehem in Nijmegen. Theo Merkus, de oud- boswachter van de Heerlijkheid Beek van de Ravenberg uit Beek, had enkele weken geleden een hersenbloeding gehad en is aan de gevolgen daarvan overleden. Hij had de dag daarvoor nog een prijs van het Monumentenlandschap gekregen voor zijn activiteiten in de bossen van Beek, waar hij zich had ingezet voor meer en betere zichtlijnen. Gert Verhoeven was de laatste jaren o.a. actief al één van de tuinopa’s in Ooij. Wij wensen hun familie veel sterkte toe.
Gert Verhoeven Theo Merkus

Theo Merkus werd geboren op 11 mei 1935 in Beek en overleed, één dag voor zijn 74e verjaardag op 10 mei. Theo was jarenlang boswachter in de Heerlijkheid beek, hetgeen hij met veel verve deed. Hij heeft een camping gehad op de Ravenberg, eerst op de schuine helling van de berg en later ook in de boomgaard naast zijn prachtige huisje. de camping werd later opgeheven en de berg werd terug gegeven aan de natuur. Hij leefde met de natuur en kon zich behoorlijk ergeren aan de mensen, die er een puinhoop van maakten. Onlangs kreeg hij nog een prijs voor zijn inzet met betrekking tot het in stand houden van de vele prachtige uitzichtpunten die de Heerlijkheid Beek rijk is. Deze uitkijkpunten met zicht op de Ooijpolder zijn, juist nu, adembenemend mooi. Aanstaande vrijdag 15 mei om 15:15 uur nemen we afscheid van Theo in Crematorium Jonkerbos in Nijmegen. De boom is geveld en het is goed zo, aldus zijn familie.
Bovenstaande foto is genomen tijdens de prijsuitreiking van de Stichting Monument en Landschap op 21 april 2009

Theo was de man van de Kabouterroute 
(Bron: de Gelderlander, Geert Willems, 130509)

 Oud-boswachter Theo Mer­kus overleed afgelopen weekeinde aan de gevolgen van een hersenbloeding. Het bos was zijn tweede huis.

Niemand kende het bos van Beek beter dan Theo Mer­kus. Hoe kan het ook an­ders? Theo werd aan de rand van het pittoreske Kastanjedal geboren en ging er nooit meer weg.
Als boswachter voerde hij decen­nia lang een strak bewind in ‘ zijn’ bos, dat hij als zijn eigen huis be­schouwde. Omdat hij alle mooie plekjes haarfijn wist te vinden, was hij ook de ideale VVV- gids bij rondwandelingen door het dorp Beek en de stuwwal.
Hij zal voortleven als de man van twee klassieke wandelroutes, die hij heeft uitgezet. In 1970, het jaar dat tot ‘ natuurjaar’ was uitgeroe­pen, opende hij de mooiste wande­ling van de wijde regio: de N70.
Tussen de Sint Maartenskliniek en de Duitse grens plaatste hij de be­kende groene paaltjes, die de wan­delaars leiden over steile hellingen, langs prachtige vergezichten en schilderachtige laantjes. Vanwege het sportieve gehalte van de route is die uitgegroeid tot een populair oefenparcours voor hardlopers.
De andere wandeling van Theo is erg populair bij kinderen: de Ka­bouterroute, met als stralend mid­delpunt de oeroude kastanje die ie­dereen in de regio kent als de Ka­bouterboom. Door Theo kreeg de hoogbejaarde boom de aandui­ding ‘oudste boom van Neder­land’. Menig andere boom in het land maakte aanspraak op die ereti­tel, maar Theo verdedigde altijd z’n eigen Kabouterboom.
Ook na zijn pensionering als bos­wachter bleef hij nauw betrokken bij het bos. De laatste jaren was hij een groot voorvechter van het her­stellen van de doorkijkjes vanaf de stuwwal. Omdat bomen bijna hei­lig werden verklaard, groeiden zij snel. Zo verdwenen de prachtige panorama’s op de polder, die Theo zo goed kende uit zijn jeugd. Dat beeld moest terug, vond hij. Voor zijn inspanningen daarvoor kreeg hij op 21 april jongstleden een ere­onderscheiding van de Stichting Monument en Landschap.
Bij die gelegenheid in het Kerkje van Persingen hield hij nog een gloedvol betoog om particuliere grondeigenaren van de stuwwal te bewegen verder te kijken dan hun eigen tuin lang was. De volgende morgen kreeg hij een zware her­senbloeding waarvan hij niet meer herstelde.

 

Gert Verhoeven is geboren op 1 november 1934 in Ooij en overleed op 10 mei 2009 in Hospice Bethlehem in Nijmegen. De uitvaartdienst zal op donderdag 14 mei om 10.30 uur worden gehouden in de St. Hubertuskerk te Ooij, waarna om 12.30 uur de crematieplechtigheid zal plaats vinden in de kleine aula van crematorium Rijk van Nijmegen in Beuningen.