21 april 2009

Project Jeugd gemeenteraad in Ubbergen

Afgelopen donderdag vond voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Ubbergen (totaal 5 groepen) de jeugdgemeenteraad 2009 plaats. De jeugdgemeenteraad maakt onderdeel uit van het "project jeugdgemeenteraad". Doel van het project is kinderen te laten zien hoe een gemeente werkt en ze te betrekken bij de keuze en realisatie van een echt project. Het project is in de week van 9 februari gestart. De kinderen krijgen lessen op school, een excursie op het gemeentehuis en vormden op 15 april een heuse jeugdgemeenteraad. Daar kozen zij een project uit dat vervolgens wordt uitgevoerd. De kinderen werden hierbij begeleid door de raadsleden van de gemeente Ubbergen. Zij letten er onder andere op dat de voorstellen uitvoerbaar zijn en binnen het budget van € 2.500,- blijven. Het project dat dit jaar gekozen werd moet een bijdrage leveren aan duurzaamheid in Ubbergen. Zo zullen de leerlingen nog voor de zomer een surviveldag organisren rond het Wylermeer. 

zie de foto’s gemaakt door Paul Ekelschot.Bron: de Gelderlander.

BEEK – De leerlingen van alle groepen acht van de gemeente Ubbergen houden nog vóór de zomer met zijn allen een survivaldag bij het Wylermeer in Beek. Daartoe heeft de Ubbergse jeugdgemeenteraad gisteren unaniem besloten.
Het plan is een samenvoeging van de voorstellen die waren ingediend door de Biezenkamp 8a uit Beek, de St. Laurentiusschool uit Kekerdom en Op Weg 8 uit Ooij. Behalve de activiteitendag, komt er rond alle scholen ook een vuilopruimdag. Dat is een versoberde uitgave van een plan van ’t Bijenveld uit Leuth, dat graag op scholen in alle Ubbergse dorpen het eigen beproefde recept van opruimteams had toegepast.
Alles gebeurt allemaal op ‘duurzame’ wijze, wat het thema was van de vergadering van de jeugdraad. In dat kader krijgt ook een plan om vogelhuisjes te plaatsen in de gemeente een kans. Het idee om met z’n allen een boerenpretpark in Kevelaer te bezoeken haalde het niet.
De jeugdgemeenteraad wordt elk jaar eenmalig gevormd door leerlingen uit alle groepen acht. De ‘echte’ gemeente stelt bij elkaar 2500 euro beschikbaar om besluiten van de ‘kleine’ raad uit te voeren. Burgemeester Paul Wilbers zat de vergadering gistermorgen voor.