21 maart 2009

Landelijke Opschoondag in de gemeente Ubbergen

De gemeente Ubbergen deed vanmorgen in alle dorpen waar een basisschool staat, mee aan de landelijke "Opschoondag". In Beek kwam men bijeen op het schoolplein van de Biezenkamp en na enige uitleg en verdeling van de route zwermden de deelnemers uit over het dorp. In Ooij kwam men bijeen bij dorpshuis de Sprong en vervolgens lagen de meeste activiteiten rondom het Reiner van Ooiplein, waar het meeste vuil verwijderd werd, maar waar ook de "postjes" welke langs de weg staan, opnieuw wit geschilderd werden. Ze waren enkele jaren geleden al wit gemaakt tijdens het 100 jarig bestaan van de Hubertuskerk, maar inmiddels was de verf grotendeels verdwenen. Het resultaat was hagelwitte postjes en een schoon plein. In Leuth was het verzamelpunt in de Vriendenkring, waarna ook een behoorlijk aantal vrijwilligers uitzwermden over het dorp. In dit dorp heeft men al ruime ervaring met het opruimen van zwerfvuil. In Kekerdom was de opkomst bedroevend. Ondanks het feit dat de beide wethouders van Ubbergen vrijdag nog alle klassen van het kleine dorp bezocht hadden om de actie te promoten, kwam slechts 1 leerling zich aanmelden bij de speeltuin, welke als verzamelpunt diende. Alleen Coen Reesink. En Coen wist alle plekjes waar vuil lag in Kekerdom en samen met een medewerkster van Oosterpoort en wethouder Ria Barber, heeft deze held het dorp geschoond. Op de rechter foto Coen Reesink met wethouder Ria Barber. Zie de foto’sIn Beek hebben in totaal 22 volwassenen en 30 kinderen meegedaan. Er zijn later ook nog ouders met kinderen gekomen en een paar jongetjes hadden even een extra duwtje nodig en zijn toen fanatiek mee gaan helpen. De woonbuurten bleken redelijk schoon te zijn. Het meest zwerfvuil ligt aan de randen en op en bij de speelplaatsen en openbare gebouwen. De deelnemers waren erg enthousiast. Twee deelnemers houden hun eigen omgeving schoon (dierenweitje en Kerkberg) en hebben nu materiaal in bruikleen gekregen (knijpers, handschoenen, hesjes) Een aantal deelnemers wil vaker schoonmaken.
In Leuth hebben ongeveer 30 en in Ooij ongeveer 40 mensen deelgenomen. Kekerdom had slechts één deelnemer.