14 maart 2009

Halve finale Nationale Voorleeswedstrijd in Beek

Zaterdagmiddag vond in de bibliotheek van Beek de halve finale plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd. 8 scholieren, zeven meiden en 1 jongen, uit de wijde omgeving streden mee om de eerste plaats. Uiteindelijk was het de enige jongen in het gezelschap, Evert-Jan Hekkelman van de Montessorischool uit Nijmegen, die met de eer ging strijken. Hij kreeg van burgemeester Paul Wilbers van de gemeente Ubbergen de Koningsmantel omgehangen en de Koningskroon opgezet. En als extra mocht hij nog even de ambtsketen van de burgemeester dragen. Het niveau van de 8 halve finalisten lag erg hoog. zie de foto’sVoorleeskoning Evert (Bron: De Gelderlander)
BEEK – Evert-Jan Hekkelman uit Nijmegen heeft zaterdag een van de halve Gelderse finales van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen.

In de bibliotheek van Beek was Evert-Jan zeven meisjes de baas. De Montessori-leerling las uit de verhalenbundel Kinderkrakers het verhaal Magere Hein van Armando. De jury was unaniem in haar oordeel en presentator en burgemeester van Ubbergen, Paul Wilbers, kroonde en kleedde de Voorleeskoning. Evert-Jan treedt zondag aan in de Provinciale Ronde in het Arnhemse Posttheater. Daar wordt bekend wie Gelderland mag vertegenwoordigen in de nationale eindstrijd.

door Bas van der Hoeven (Uit de Gelderlander van 160309)

Evert-Jan en Magere Hein zijn alle meisjes de baas
BEEK –
De Dood klopt aan de deur bij een 88-jarige meneer. Me­vrouw doet open en jaagt de man-met-de-zeis als een onge­wenste zwerver weg. Ondanks dat haar man vanaf zijn bed roept dat Magere Hein van harte welkom is. „Ik kan nog zo met je lachen”, zegt de vrouw tegen haar echtge­noot.
„ Nou ja, als dat zo is, trek ik maar gauw een paar rare gezichten en gaan we nog even samen ver­der”, zegt de man. En ze leven niet meer heel lang, maar waarschijn­lijk wel heel gelukkig.
Het publiek en de driekoppige ju­ry van Nationale Voorleeswed­strijd luistert ademloos naar het verhaal van (woord)kunstenaar Ar­mando. Het verhaal
Magere Hein
staat in de verhalenbundel
Kinder­krakers.
Evert-Jan Hekkelman uit Nijmegen leest het zaterdagmid­dag voor in de bibliotheek van
Beek. De kleine man heeft een gro­te stem en een levendige voor­dracht. Evert-Jan heeft nóg een groot voordeel ten opzichte van de zeven meisjes die met hem strij­den om een plaats in de Gelderse voorleesfinale: het korte verhaal wordt van begin tot eind verteld.
De meiden, die uit alle windstre­ken van de provincie komen, heb­ben allemaal gekozen voor een pas­sage uit een leespil. Vaak een van de boeken uit de hoe overleef ik-se­rie van Francine Oomen.
Presentator en burgemeester van
Ubbergen, Paul Wilbers, valt het ook op. „Het is een echte hoe-over­leef- ik- middag”, zegt de man die met zwier de acht voorlezers aan­kondigt. Duidelijk is dat deze kin­deren de beste voorlezers zijn van de scholen die ze vertegenwoordi­gen. Blijkbaar zonder zenuwen le­zen Gemma, Sijtje, Sterre, Daph­ne, Iris, Lotte en Jill met heldere stem hun verhalen. Helaas kan er maar één winnaar zijn.

Hoe overleef ik een voorleeswedstrijd?

Op zaterdag 14 maart was in bibliotheek Beek het neusje van de zalm op voorleesgebied samen gekomen. 8 Leerlingen van de groep 7 en 8 die overgebleven waren na klasse, school en regiorondes streden met elkaar om de felbegeerde plaats in de provinciale ronde. Burgermeester Paul Wilbers presenteerde de wedstrijd op geheel eigenwijze. Zijn vlotte gesprekjes en gerommel met de microfoon bracht een ontspannen sfeer waardoor de kinderen op uitmuntende wijze hun verhalen konden voorlezen. De schrijfster F. Oomen was veruit favoriet. Uit haar werk werd door 5 kandidaten voorgelezen. Andere gekozen schrijvers waren: Armando, M. Letterie en Guus Kuijer. Het publiek was muisstil en liet zich meevoeren met angst voor een krokodil in een w.c, een treinreis naast een vervelend jongetje, een ontsnapping met aan elkaar geknoopte lakens en de avonturen van Roza met een hanghoogslaper, en liefdes problemen. Voor de jury, die bestond uit Linda van Summeren, Gerda Verstappen en Johannet König Jansen, was het nog een hele kluif om de beste aan te wijzen. Alle kandidaten hadden uitmuntende voorleeskwaliteiten. De winnaar is uiteindelijke Evert Jan Hekkelman uit Nijmegen geworden. Hij is opgevallen door zijn uitstekende intro, met humor en zijn opvallende keuze voor een verhaal van Armando, waarbij magere Hein de deur gewezen werd. Daarbij zag de jury dat hij met veel gemak en plezier het verhaal voorlas. Zelf was de winnaar erg verrast. “Ik had het niet verwacht want de andere waren heel erg goed. Maar ik vind het leuk dat ik hier nu zit.” Hij kreeg van de burgermeester een mantel een kroon en mocht de ambtsketting om. Zo kon hij als een ware voorleeskoning op de foto. Daarna bedankte hij als een echte Oscarwinnaar zijn ouders, juffen en kinderen van zijn klas. Alle kinderen kregen tot slot een boekenbon als presentje en de felicitaties van iedereen.


 
Halve finale Nationale Voorleeswedstrijd
Bibliotheek Beek-Ubbergen
Zaterdag 14 maart 2009
 
Opening Burgemeester Beek-Ubbergen
Dhr Paul Wilbers
 
14.40-14.45 Gemma van der Elsen Zeddam Roncallischool
14.45-14.50 Sijtje de Leeuw Vorden Het Hoge
14.50-14.55 Sterre de Vooght Bemmel Pius X
14.55-15.00 Daphne Harmsen Elst Sunte Werfert
 
Pauze
 
15.20-15.25 Iris Matser Doetinchem Hogenkamp
15.25-15.30 Lotte Hofstraat Varssel Varssel
15.30-15.35 Evert-Jan Hekkelman Nijmegen Montessori
15.35-15.40 Jill Evers Arnhem Kringloop