2 maart 2009

Nico de Witt marathon

. Zondagmorgen vond in Beek de 10e editie plaats van de Nico de Witt marathon, die dit jaar uitsluitend als halve marathon werd gelopen. Slechts 112 deelnemers waren dit sportevenement gekomen om de halve marathon te lopen en ook van de kant van de bevolking, dat als publiek moest opkomen, was erg weinig belangstelling. Maar Jan de Witt zelf heeft goede hoop dat het in de toekomst, na wat aanpassingen, beter zal gaan, want de Marathon van Rotterdam is ook ooit heel klein begonnen. En dit was pas de tweede keer nadat de marathon nieuw leven was ingeblazen. Voor de volgende editie zijn de verwachtingen dan toch weer hoog gespannen. zie de foto’s

Op de foto feliciteert Jan de Witt de winnaar Johan Luttenberg. 2e werd Winnie Kersten en 3e Marjan Faber
Marjan Faber is bijna alle mannen de baas (Bron: De Gelderlander)
BEEK-UBBERGEN – Na twee mannen finishte Marjan Faber als derde in de halve marathon van Beek. Een bijzondere prestatie in dit atletiek­onderdeel waar zich doorgaans niet zoveel vrouwen laten zien.
De halve marathon van Beek is voor Faber een thuiswedstrijd. Na­dat ze in Nijmegen studeerde ver­bleef ze enige tijd elders, maar sinds een jaar woont ze in Beek, op slechts honderd meter van de start in de Waterstraat. En daarom besloot ze maar aan deze wed­strijd mee te doen, hoewel de af­stand voor haar eigenlijk te lang is. „Ik loop liever een vijf kilometer. Maar bij de Zevenheuvelenloop (vijftien kilometer lang) liep ik een persoonlijk record, dus ik wil­de het weer eens proberen.” Haar man Klaas Faber fungeerde als haas en nog vier anderen kozen voor het groepje waarin ze op weg ging in de winderige Ooijpolder.
Voor hen uit liep een drietal, dat al kort na de start afstand had ge­nomen. Van hen was Johan Lut­tenberg ( Cifla) de beste, die op zijn 58e nog steeds bijzonder soe­pel loopt. Al na vijf kilometer be­sloot hij dat het tempo van de kop­groep te laag was en dat hij beter in zijn eentje door kon gaan.
Daarachter had Faber nog steeds steun van haar hazen. Maar na vijf­tien kilometer lieten de mannen rondom Faber het afweten. Zo­doende moest ze in de laatste kilo­meters, juist toen de wind het meest tegen stond, het zelf op­knappen. Ze hield in haar eentje het tempo goed vast en finishte in 1.27.42. Daarmee liep ze in haar derde halve marathon naar een nieuw persoonlijk record.
Voor Johan Luttenberg, die bij de mannen won, zitten persoonlijke records er na een lange sportcar­rière niet meer in. Als eerste bin­nenkomen is voor de medewerker van de Radboud Universiteit al een bijzonderheid.
De winnende tijd van Luttenberg was 1.25.19, wat wel aangeeft dat de wedstrijd van Beek niet zo heel sterk bezet was. Dit jaar was de or­ganisatie echter perfect, vindt hij. Al had hij graag wat meer toe­schouwers gezien. „ Nu liep ik daar wel heel eenzaam. Ja, overal zag je ganzen. Maar die zie ik hier op mijn trainingen altijd al.”