16 februari 2009

Nieuwe pastoor voor Ooij en Leuth

De parochies Ooij en Leuth krijgen weer een eigen pastoor. Met ingang van 1 maart a.s. zal pastoor Theo Dohmen deze functie gaan vervullen. Pastoor Theo Dohmen is jarenlang pastoor in Frankrijk (Perpignan) geweest en was onlangs nog pastoor in het Limburgse Oost-Maarland en Breust-Eijsden, waar hij in juli 2008, na daar twee jaar werkzaam te zijn geweest, afscheid genomen heeft.


‘Franse’ pastoor voor Ooij en Leuth
Limburger die lang in Frankrijk werkte, komt per 1 maart naar polder.

OOIJ/ LEUTH – Theo Dohmen ( 63) is per 1 maart benoemd als pastoor voor Ooij en Leuth. De van oor­sprong Limburger heeft ruim der­tig jaar als priester gewerkt voor het bisdom van Perpignan in Frankrijk. Ook was hij een aantal jaren werkzaam in Eijsden en Oost-Maarland (Limburg).
Ooij en Leuth zaten sinds medio 2007 zonder pastoor. Pastoor Jan van Mil vertrok toen naar het Bel­gische Lommel om daar overste van een klooster te worden.
Het vinden van een opvolger van Van Mil bleek niet gemakkelijk, vanwege een landelijk tekort aan priesters.
Zodoende moest diaken Henk Nieuwenhuis de afgelopen tijd al­les vrijwel in z’n eentje doen. Wel riep hij regelmatig de hulp in van bevriende priesters uit onder meer Nijmegen en Beek.
Een diaken mag, omdat hij ge­trouwd kan zijn, volgens de leer van de katholieke kerk niet alle ta­ken van een priester uitvoeren. Zo mag hij wel gebeds-en communie­vieringen verzorgen, maar geen eu­charistievieringen.
Nieuwenhuis: „Ik ben blij dat de twee dorpen weer een eigen pas­toor krijgen. Theo Dohmen is een bijzonder persoon. Na een lang verblijf in Frankrijk, heeft hij heel bewust gekozen om weer naar Ne­derland terug te keren. Hij is dan ook zeer enthousiast over zijn komst naar de polder. Ik verheug me op hem als collega.”
Dohmen gaat in de pastorie in Leuth wonen. Momenteel wordt dat pand voor hem in gereedheid gebracht.
(Bron: De Gelderlander 170209)