Roland Kerssemakers, sinds 2001 pastoor van Berg en Dal en vanaf 2008 pastoor van de samengevoegde parochies Berg en Dal en Heilig Landstichting verlaat deze parochies en wordt deken in de parochies Boxmeer, Cuijk en Gemert. Deze benoeming is afgelopen vrijdag door bisschop Hurkmans van het bisdom den Bosch bekend gemaakt. Hij is één van de twaalf nieuw benoemde dekens, die zaterdag hun wijdingsgelofte hernieuwden tijdens de installatieviering in Den Bosch. Pastoor Kerssemakers (1955) was tot voor kort ook deken van de regio Nijmegen. Voor deze regio is nu pastoor J.A.N. Stuyt (1950) benoemd, die sedert 2008 pastoor is van de Molenstraatkerk in Nijmegen. | ![]() |
.
Bisdom snijdt drastisch in parochies. Bron van deze artikelen: De Gelderlander
NIJMEGEN – Het aantal parochies in het bisdom Den Bosch zal de komende tijd drastisch inkrimpen. De nieuwe dekens die het bisdom nu heeft benoemd, hebben als opdracht meegekregen flink het mes te zetten in de parochies.
Het bisdom benoemde vrijdag twaalf nieuwe dekens. In de regio Nijmegen werd de Nijmeegse pastoor Stuyt de nieuwe deken, in de regio Druten en Wijchen de Wijchense pastoor De Kruijf en voor Boxmeer, Cuijk en Gemert gaat de Berg en Dalse pastoor Kerssemakers het dekenaat leiden.
Het bisdom heeft nu aangekondigd dat in de twaalf dekenaten die nu een nieuwe deken hebben gekregen dit jaar nog wordt begonnen met de vorming van minstens één nieuwe fusieparochie.
In 2020 zijn er in het hele bisdom nog maar zestig parochies over, zo is de bedoeling. Dat is ongeveer een derde van het huidige aantal.
De fusies zijn om meerdere redenen nodig. Parochies dreigen door teruglopend kerkbezoek in de financiële problemen te komen. Ook zijn er steeds minder pastoors. (bron: De Gelderlander)
NIJMEGEN – Drie of vier parochies houdt Nijmegen over van de huidige zestien. Althans, dat plan is een paar jaar geleden al gemaakt. „Daar is toen met alle parochies over gesproken, we hebben er een theoloog bijgehaald en zijn het eens geworden.”
Pastoor Roland Kerssemakers stond in zijn hoedanigheid als deken van de regio Nijmegen aan de basis van het fusieplan voor deze regio. Of dat precies zo uit zal pakken als destijds bedacht, maakt het bisdom in april bekend.
De noodzaak is er, aangezien een aantal parochies een kwijnend bestaan leidt. In het Land van Maas en Waal is het probleem op een aantal plaatsen echt nijpend, omdat er geen priesters meer zijn en parochies die nog wel een leidsman hebben, vrezen die te verliezen als gevolg van disfunctioneren of de leeftijd.
Dat het aantal dekenaten nu al van 26 naar 12 is gegaan – een dekenaat omvat zes tot acht parochies – loopt op de fusieplannen vooruit.
„Dat het aantal dekenaten terug gaat, daar merken de mensen niet direct wat van. Maar zo’n dekenaat is wel van belang, bijvoorbeeld voor de opvang van dak- en thuislozen. Hoe doe je dat als kleine parochie? Nou, daar hebben de gezamenlijke kerken wat voor. En voor die samenwerking heeft het dekenaat een belangrijke rol.”
De kerken fuseren, om geld en kwaliteit |