6 januari 2009

Bewoners t Hofke massaal ziek.

dscf7637hofke Sinds enige dagen zijn de bewoners,  alsmede leden van het verplegend personeel in woonzorgcentrum 't Höfke te Beek massaal ziek geworden. Zoveel zelfs, dat de GGD is ingeschakeld en dat zij mede op zoek zijn naar het tot nu toe onbekende virus, dat driekwart van de mensen in 't Höfke heeft geveld. Vrijwilligers mogen er niet meer in om hun werkzaamheden te doen en de mensen die binnen zijn, moeten daar blijven. Er zijn speciale voorzorgsmaatregelen genomen om een grotere uitbraak te voorkomen. Voorlopig zijn ook alle activiteiten in 't Höfke afgelast, waaronder het feest van Wim van Steen, die zaterdag 95 jaar wordt. Dat laatste (het jarig worden) gaat, als het goed is, gewoon door.

 

Griep velt bewoners 't Höfke. (Bron: de Gelderlander)

BEEK – Bijna de helft van de 45 bewoners van Zorgcentrum 't Höfke in Beek is geveld door een nog onbekende buikgriep. Vanwege het besmettingsgevaar heeft de overkoepelende stichting Kalorama besloten zo weinig mogelijk mensen van buitenaf binnen te laten.
Ook wordt de bewoners zelf geadviseerd binnen te blijven. Ouderen die niet besmet zijn, moeten zoveel mogelijk op hun kamer blijven. Vanwege het virus wordt even niet meer gezamenlijk gegeten en zijn ook andere groepsactiviteiten tijdelijk opgeschort. Familieleden moeten hun bezoek beperken.

"We richten ons nu even volledig op het op de been helpen en houden van al onze bewoners", zegt Mariëlle Bus, zorgmanager van Kalorama. "Dat doen we onder meer door degenen die ziek zijn voldoende vocht toe te dienen. En iedereen moet goed eten."

De eerste zieken dienden zich afgelopen weekeinde aan. Volgens Bus zijn braken en diarree de belangrijkste kenmerken van de buikgriep. De getroffen bewoners hebben geen koorts.

Toen duidelijk werd dat steeds meer mensen besmet raakten, heeft 't Höfke begin deze week de GGD ingeschakeld. Op dit moment wordt druk onderzocht wat de buikgriep veroorzaakt. Of het vermoeden bestaat dat het om het veel voorkomende norovirus gaat, wil Bus niet bevestigen. "Vermoedens spreken we niet uit. Dat heeft geen zin."

"Met de GGD hebben we snel de beslissing genomen dat we de besmetting zoveel mogelijk moeten zien te beperken. Vandaar al die maatregelen. Nee, leuk is het niet, maar we kunnen even niet anders. Als we weten wat het is, kunnen we de griep misschien bestrijden. Alhoewel, als het om een virus gaat, kun je niet veel doen. Daar bestaat geen medicijn tegen."

De situatie is zorgelijk, zegt Bus onomwonden. Weliswaar is niemand is er zo slecht aan toe dat de buikgriep hem of haar fataal zou kunnen worden, maar het tempo waarin de buikgriep om zich heen greep, heeft iedereen verrast. Bovendien is het volgens Bus vervelend dat iedereen beperkingen is opgelegd. Ook heeft Kalorama het in deze heftigheid nooit eerder meegemaakt. Wanneer 't Höfke weer buikgriep-vrij zal zijn, durft Bus niet te zeggen.

Noro virus ook in Groesbeek  (Bron: De Gelderlander)

GROESBEEK – Na een eerdere uitbraak van buikgriep in het Beekse zorgcentrum 't Höfke, vertonen ook bewoners van het Groesbeekse zorgcomplex Mariëndaal griepverschijnselen. Een twintigtal bewoners maar ook personeelsleden zijn geveld door het virus, dat gepaard gaat met braken en diarree. Een aantal bewoners is inmiddels weer redelijk opgeknapt, maar volgens locatiemanager Eric van Pinxteren zijn er ook weer nieuwe ziektegevallen bij gekomen. De oorzaak van de ziekteverschijnselen op Mariëndaal is nog niet vastgesteld, maar manager Van Pinxteren sluit niet uit dat het gaat om het zeer besmettelijke Noro-virus. De Nijmeegse GGD gaat er van uit dat de ziektegevallen in Beek en Groesbeek inderdaad veroorzaakt zijn door het virus. "We hebben het virus nog niet gediagnostiseerd maar de ziektebeelden wijzen overduidelijk op het Noro-virus."