5 december 2008

Nieuwe ingang Millingerwaard.

 dscf1207lange_paal  Het natuurgebied Millingerwaard heeft in de afgelopen jaren grote regionaal bekendheid verkregen en trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. De hoofdingang bij Kekerdom was niet berekend op deze hoeveelheid. Staatsbosbeheer heeft daarom de officiële ingang verplaatst naar de Botsestraat, bij de Lange Paal richting Millingen aan de Rijn. Het dorp Kekerdom wordt daarmee ontlast.


 

Vanaf de gratis parkeerplaats ‘De Lange Paol' loop je over de Duffeltdijk meteen de Millingerwaard in. Eenmaal in de uiterwaard mag u buiten de paden wandelen en kunt u al struinend op ontdekking gaan. Voor mensen die minder goed de weg weten, heeft Staatsbosbeheer twee wandelroutes uitgezet. De blauwe paaltjes brengen u naar het vogelkijkhuis waar u met geluk de zilverreiger, lepelaar, ijsvogel of zwarte stern ziet. Volgt u de gele paaltjes dan loopt u naar de bekende Millinger theetuin waar u even kunt uitpuffen. Naast de theetuin ligt het unieke levende rivierduin en langs de voormalige zandwinplas kunt u echte beversporen treffen. Let op: bij hoog water kunnen de wandelroutes tijdelijk minder begaanbaar zijn. De natuurontwikkeling in de Gelderse Poort is in 1995 gestart in de Millingerwaard. Door de bovenste kleilaag af te graven tot de zandige ondergrond zijn oude geulen blootgelegd. De dynamische Waal kreeg weer vrij spel om zand af te zetten op de oevers. De wind stuift dit zand vervolgens op tot metershoge duinen die telkens van plaats en grootte vernaderen. Dit zogenaamde levende rivierduin is uniek in Nederland!

 

Onderweg heeft u grote kans Poolse Konikpaarden of Schotse Gallowayrunderen tegen te komen. Deze grote grazers zorgen voor open plekken en natuurlijke bemesting van de Millingerwaard waardoor de uiterwaard gevarieerd blijft. Het zijn wilde dieren dus houd voor uw eigen veiligheid altijd minimaal 25meter afstand tot de dieren en voer ze niet!