18 september 2008

Biezenkamp in de voetsporen van Lt. John Foley

 De leerlingen van de beide groepen 8 van basisschool de Biezenkamp uit Beek traden woensdagmorgen eventjes in de voetsporen van luitenant John P. Foley. Deze op 11 juli j.l. overleden luitenant-generaal van het amerikaanse leger heeft in Beek en omgeving een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding in 1944 van dit gebied. Samen met de leden van de Stichting Reunie Paratroopers liepen ze een deel van de route, welke Foley op 19 september 1944 ook afgelegd heeft op de Duivelsberg te Beek. Daar konden ze zelf nog de toen gegraven schuttersputjes zien, welke nu grotendeeld vol blad e.d. zaten. Na een uitleg door de voorzitter, Henk Janssen, in de klas, waarbij de meeste facetten van de oorlog in dit gebied behandeld werden, liepen de beide klassen gezamenlijk naar de Duivelsberg. Daar werden o.a. ook de oude Mottes bezocht, de al oudere verdedigingswerken. Daar kwamen ze oog in oog te staan met een groep echte soldaten, die op oefening waren. Woensdag 17 september was de dag, waarop de bevrijding van dit gebied herdacht wordt. zie de foto's
 dscf0046duivelsberg  lt.foley