26 mei 2008

WK wielrennen voor studenten

 dscf4158wkwrstudenten  Zondag werden de Wereldkampioenschappen Wielrennen voor studenten afgesloten met een wegwedstrijd voor dames (9 rondes: 96,3 km)  en heren (15 rondes, 160,5 km) Het parcours leidde door Beek over de van Randwijckweg en de Rijksstraatweg, waar helaas weinig toeschouwers aanwezig waren. Een dag daarvoor was ook al Olympia's tour door Nederland daar langs gekomen. De wedstrijd voor de heren werd gewonnen door Robin Chaigneau terwijl Elise van Hage de winnaar bij de vrouwen werd. zie de foto's. 


door Kosse Stegman  (Bron: De Gelderlander)
H
et was misschien een beetje teveel ‘Oranje boven' op de wereldkampioen­schappen wielren­nen en mountainbiken voor stu­denten. Vier keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons op acht on­derdelen. Een monsterscore. Al­leen bij de mountainbike mara­thon voor vrouwen ontbrak een Nederlandse op het podium. Bij het wielrennen domineerde de na­tionale ploeg van bondscoach Egon van Kessel; alle onderdelen werden gewonnen.
Het hoofd van de organisatie Rob Vaessen had het niet erg gevonden als het slotstuk, de wegwedstrijd bij de mannen, een winnaar uit een ander land gekregen zou heb­ben.
„Van mij mag het", zei hij vier ronden voor het einde van de wedstrijd. „Het is allemaal prach­tig voor de Nederlandse ploeg, maar wat meer strijd zou niet mis­staan". Lag het aan het gebrek aan kwaliteit bij de andere landen of was het niveau van de Nederlan­ders gewoon te hoog? Vaessen durfde het niet te zeggen.
De Jan Dommer van Poldersveldt­weg in Ubbergen diende zondag zoals verwacht als scherprechter.
De aanmoedigingen waren in het wit op de weg gekalkt: ‘Janssen, nu gaan! 21%'. Doelend op de loka­le favoriet Jeroen Janssen die op het steilste stuk zijn slag zou moe­ten slaan. Langs de kant van de weg tientallen toeschouwers die de deelnemers op het zwaarste stuk van het parkoers een hart on­der de riem wilden steken.
Onder hen de Luxemburger Gil­bert Kohn. Samen met zijn vrouw en twee blauwe klapstoeltjes kwam hij naar Nijmegen voor zijn zoon Tom, die zich lange tijd keu­rig midden in het peloton wist te nestelen. Tegen een boom verder­op had Gilbert twee gloednieuwe banden neergezet. „Voor als hij hier vlakbij lek rijdt", zei hij. „Ik denk dat hij te jong is om hier te winnen, maar het is een goede er­varing voor hem. De Luxemburger Laurent Didier maakt wel kans."
Even bevond Didier zich inder­daad in de kopgroep, maar uitein­delijk kwam hij, evenals Tom Kohn, in de achterhoede binnen.
Met ruim veertig kilometer te gaan was voorin nog alles moge­lijk. De kopgroep van zeven man bevatte twee Nederlanders, maar onder meer ook een zeer actieve Fransman en een sterke Duitser.
Het wegdek was vochtig door de regen die in de nacht van zaterdag op zondag was gevallen, maar niet glad. De renners konden daardoor op alle stukken van het parkoers flink aanzetten en het aantal val­partijen was miniem.
Slim ploegenspel bezorgde bij de mannen uiteindelijk Robin Chaig­neau de zege, een pabo- student uit Utrecht. Hij hield op de finish­lijn een kleine minuut over op de Duitser Michael Sweizer. Malaya van Ruitenbeek eindigde net als twee jaar geleden als derde. Uittre­dend kampioen Yvo Kusters kwam er in Nijmegen niet aan te pas. Hij kwam na het eerste groep­je solo over de finish.
„Ik begon met hele slechte benen, maar naarmate de koers vorderde werd ik beter", zei Chaigneau na zijn race. „ Langzaam moesten er in het peloton meer mannen af, het was een loodzware afvalrace.
Uitdunnen was onze tactiek en uit­eindelijk bleven er twintig renners over. Vlak voor de laatste klim de­marreerde ik."
Met het goud van de tijdrit op zak, was Van Ruitenbeek zondag tevre­den met brons. „Ik denk dat ik de beste man in koers was", zei hij, „maar iedereen wist dat en lette dus op mij. Robin heeft daar uiste­kend van geprofiteerd. Ik ben te­vreden dat ik toch nog een medail­le heb gepakt op dit schitterende parkoers."
Bij de vrouwen was de wegwed­strijd een stuk minder spannend.
Elise van Hage kwam solo over de streep, gevolgd door haar landge­noten Chantal Blaak en Annemiek van Vleuten, die twee dagen eer­der op een haar na de titel op de tijdrit miste doordat ze fout reed. Ook plek vier en vijf werden op­geëist door Nederlanders.
Vaessen kon zondag terugkijken op een succesvol verlopenWK.
„ Op een Japanner die tijdens de tijdrit van de dijk afreed en een Guatamalteek die minimaal vier keer werd ingehaald na, liep alles gesmeerd." De internationale stu­dentenunie (FISU) prees de organi­satoren van de Hogeschool van Arnhem Nijmegen en de Rad­boud Universiteit: ‘dit was het bes­teWK tot nu toe'.
Voor alle uitslagen en meer informa­tie: http://www.wucc2008.com/