15 mei 2008

WK Wielrennen & Mountainbiken Studenten 2008

 dscf3823afslwielren  Van donderdag 22 tot en met zondag 25 mei wordt het Wereldkampioenschap Wielrennen & Mountainbiken Studenten 2008 gehouden. Dit evenement vindt plaats binnen de gemeenten Nijmegen, Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen en daarmee krijgt het sportieve imago van de regio een extra impuls. Het verkeer wordt nu al in de Ooijpolder gewaarschuwd, dat de Ooijse Bandijk en de Erlecomsedam, maar ook de Ooysedijk en de Duffeltdijk,  zijn afgesloten. Menigeen sloeg de schrik al om het hart, want men dacht gelijk aan de evt. weekendafsluiting van wethouder Jan van de Meer uit Nijmegen. Maar dat is niet het geval. Overigens was men vandaag weer volop aan het tellen op de Ooysedijk.

Van donderdag 22 tot en met zondag 25 mei wordt het Wereldkampioenschap Wielrennen & Mountainbiken Studenten 2008 gehouden. Dit evenement vindt plaats binnen de gemeenten Nijmegen, Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen en daarmee krijgt het sportieve imago van de regio een extra impuls. Het evenement wordt georganiseerd onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU), Fédération Internationale du Sport Universitaire (FISU) en Studenten Sport Nederland (SSN). De internationale studententopsporters (dames en heren) strijden om de hoogste eer op prachtige parcoursen door de bovengenoemde gemeenten. De organisatie van dit evenement heeft gevolgen voor de inwoners van deze gemeenten die in de directe omgeving van het parcours wonen of werken. Zij worden geconfronteerd met maatregelen, die noodzakelijk zijn om dit grote evenement goed te laten verlopen. Hiervoor hopen wij op uw begrip.

Vrijdag 23 mei – Tijdrit

Parcours

Start op de Waalkade (tegenover Holland Casino) – onder de Waalbrug door – Nieuwe Ubbergseweg – Ooijse Banddijk Erlecomsedam (Ooij) – Duffeltdijk – Weverstraat (Kekerdom) – Botsestraat N840 – Eversberg – Zeelandsestraat – Molenstraat. Daarna rijden de renners de Duitse grens over om vervolgens via de Millenger Strasse – Effertsweg – Mittelweg (Niel) – Kranenburger Strasse – Alte Heerstrasse (Wyler), Nederland weer in te rijden. Vervolgens bereikt men via de Oude Kleefsebaan – Kwakkenbergweg – Sophiaweg de finish op de Nijmeegsebaan, ter hoogte van Hostellerie Rozenhof, waarmee de totale route 34,8 kilometer bedraagt.

Starttijd

Start vanaf de Waalkade (Nijmegen) tussen 18.30 – 20.30 uur (renners zullen om beurten starten met 60 seconden tussentijd).

Afsluiting

Bovenstaande wegen uit het parcours zijn afgesloten tussen 18:00 en 21:30 uur. Op de volgende plaatsen zijn speciale maatregelen van kracht:

 • Waalkade (Nijmegen): vrijdag 23 mei de gehele dag afgesloten;
 • Nijmeegsebaan (Groesbeek): vanaf 10.00 tot 24.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Aanwonenden hebben tot 18.00 uur en vanaf 21.30 uur toegang tot de Nijmeegsebaan.

De volgende maatregelen gelden alleen tussen 18.00 en 21.30 uur:

 • Vlietberg (Beek-Ubbergen): is bereikbaar via de Persingensestraat en de St.Hubertusweg;
 • Café Oortjeshekken (Ooij): is niet via de dijk bereikbaar, maar via de St.Hubertusweg en de Kruisstraat. Op aanwijzingen van verkeersregelaars kan verkeer het laatste stukje over de dijk naar Oortjeshekken rijden. U verlaat Oortjeshekken op aanwijzing van de verkeersregelaars in de richting Ooij. U dient de dijk te verlaten bij de Julianalaan op aanwijzing van een verkeersregelaar;
 • Kekerdom: is alleen via de route N840, de Weverstraat en de Schouwenburgsestraat te bereiken. Het dorp verlaat u via de Weverstraat richting N840, achter de renners aan;
 • Botsestraat (N840): verkeer tussen Millingen a/d Rijn en Leuth moet in beide richtingen rekening houden met vertraging omdat hier het parcours gekruist wordt. Millingen kunt u niet via de volgende wegen verlaten: Crumpsestraat, Zeelandsestraat;
 • Restaurant De Duivelsberg (Berg en Dal): is bereikbaar via de zuidzijde van de Oude Kleefsebaan vanuit Wyler op aanwijzing van de verkeersregelaar;
 • Amusementspark Tivoli (Berg en Dal): is vanuit de Zevenheuvelenweg – Clarenbeekseweg uit noordelijke richting te bereiken;
 • Oude Kleefsebaan: is afgesloten. Berg en Dal (hoog/omgeving Tivoli) is vanuit noordelijke richting bereikbaar via de St Annastraat – Scheidingsweg – Meerwijkselaan, Berg en Dal (laag/omgeving Stollenberg) is bereikbaar via N 325 – Beek – Oude Holleweg – Stollenbergweg;
 • Het gebied ten zuiden van de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal (rond de Oranjelaan – Prins Alexanderlaan) is alleen uit noordelijke richting te bereiken via de Berg en Dalseweg – Kwakkenberglaan.

Parkeerverbod

Het is de bedoeling dat op vrijdag 23 mei vóór 18.00 uur auto's, caravans en andere vormen van gemotoriseerd verkeer elders geparkeerd worden. Deze maatregel is nodig in verband met de veiligheid van renners en het publiek. Obstakels, zoals afvalbakken en containers, die een gevaar kunnen vormen voor zowel de renners als het publiek dienen eveneens van het parcours verwijderd te worden.

Leveranciers, familie en openbaar vervoer

Wij adviseren u uw toeleveranciers, relaties, familie of andere bezoekers op de hoogte te brengen van het feit dat u niet of slecht bereikbaar bent op de genoemde datum. Ook het openbaar vervoer zal aan enige wijzigingen onderhevig zijn tijdens de wedstrijddagen. Lijn 8: rijdt van 18.30 tot 21.30 uur niet verder dan de Vijverhof. :Bij de Vijverhof wordt een tijdelijke keerlus in gebruik genomen voor de bus. De halte bij de Vijverhof blijft in gebruik.

Lijn 80: kan van 18.30 tot 21.30 uur niet in : kan van 18.30 tot 21.30 uur niet in Erlecom komen. De bus rijdt via Leuth naar Ooij en zal daar draaien richting Beek.

: kan van 18.30 tot 21.30 uur niet in Erlecom komen. De bus rijdt via Leuth naar Ooij en zal daar draaien richting Beek.

Zondag 25 mei – Wegwedstrijd

Parcours

Start op de Nijmeegsebaan (ter hoogte van Hostellerie Rozenhof) – Meerwijkselaan – Zevenheuvelenweg – Oude Kleefsebaan – Nieuwe Holleweg – Van Randwijckweg – Rijksstraatweg – Jan Dommer van Poldersveldtweg – Berkenlaan – Eversweg – 12 Apostelenweg – Berg en Dalseweg – Johannaweg – Kwakkenbergweg – Bosweg – Groesbeekseweg – finish op het startpunt op de Nijmeegsebaan (ter hoogte van Hostellerie Rozenhof).

Starttijd

Dames 10.00 uur (9 rondes: 96,3km) en heren 13.30 uur (15 rondes, 160,5km).

Afsluiting

Bovenstaande wegen zijn afgesloten tussen 09.30 en 17.30 uur. Bovendien geldt op alle bovenstaande wegen in genoemde periode een parkeerverbod langs de route (zie ‘parkeerverbod'). Op de volgende plaatsen zijn speciale maatregelen van kracht:

 • Nijmeegsebaan (Gemeente Groesbeek): is vanaf 06.00 tot 24.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Aanwonenden hebben tot 09.00 uur en vanaf 17.30 uur toegang tot de Nijmeegsebaan;
 • Oude Kleefsebaan (Gemeente Groesbeek): is normaal in gebruik (d.w.z. in één richting, i.v.m. wegwerkzaamheden), deze kruist echter op twee plaatsen het parcours. Verkeer wordt dientengevolge alleen doorgelaten als de wedstrijd niet op dat moment passeert;
 • Verkeer uit Berg en Dal met bestemming Nijmegen, wordt omgeleid via de Oude Kleefsebaan – Wyler – Groesbeek;
 • Verkeer met bestemming Groesbeek wordt omgeleidt via St.Annastraat – Scheidingsweg – Nijmeegsebaan;
 • Op de rotonde bij het Sionshof is afwisselend verkeer in twee richtingen mogelijk. Hier worden verkeersregelaars ingezet;
 • Het Afrika Museum is te bereiken via de Oude Kleefsebaan en de Molenbosweg – Postweg;
 • Kalorama (in Beek) is uitsluitend te bereiken via N 325 Verbindingsweg – Waterstraat te Beek (begeleid door verkeersregelaars). U verlaat Kalorama via Oude Holleweg – Oude Kleefsebaan richting oosten (afhankelijk van de wegwerkzaamheden zal de weg in westelijke richting al dan niet geopend zijn). Tijdens de wedstrijd is het parcours alleen te kruisen op de volgende plaatsen:
 • Kruising Sophiaweg – d'Almarasweg – Nijmeegsebaan;
 • Berg en Dalseweg – Oude Kleefsebaan ter hoogte van de Johannaweg;
 • Oude Kleefsebaan ter hoogte van de Nieuwe Holleweg;
 • Kruising Waterstraat – Rijksstraatweg (in Beek);
 • Rotonde Sophiaweg.

De organisatie zet op alle punten verkeersregelaars/ parcourswachten in.

Parkeerverbod

Het is de bedoeling dat op zondag 25 mei vóór 09.30 uur auto's, caravans en andere vormen van gemotoriseerd verkeer elders geparkeerd worden. Deze maatregel is nodig in verband met de veiligheid van renners en het publiek. Het parcours zal omstreeks 17.30 uur weer vrijgegeven worden voor gemotoriseerd verkeer. Obstakels, zoals afvalbakken en containers, die een gevaar kunnen vormen voor zowel de renners als het publiek dienen eveneens van het parcours verwijderd te worden.

Leveranciers, familie en openbaar vervoer

Wij adviseren u uw toeleveranciers, relaties, familie of andere bezoekers op de hoogte te brengen van het feit dat u niet of slecht bereikbaar bent op de genoemde datum. Ook het openbaar vervoer zal aan enige wijzigingen onderhevig zijn tijdens de wedstrijddagen.

Lijn 8 rijdt van aanvang dienst tot 18.00 uur niet rijdt van aanvang dienst tot 18.00 uur niet richting Berg en Dal, maar heeft de St. Maartenskliniek als eindpunt.

rijdt van aanvang dienst tot 18.00 uur niet richting Berg en Dal, maar heeft de St. Maartenskliniek als eindpunt.

Lijn 80 rijdt niet langs de haltes aan de rijdt niet langs de haltes aan de Rijksstraatweg van aanvang dienst tot 18.00 uur. De bus rijdt vanaf Nijmegen over de N325 en slaat dan linksaf de St. Hubertusweg in. De halte aan de St. Hubertusweg is dus de vervangende halte vor de haltes in Beek en Ubbergen. Vanaf Millingen rijdt de bus vanaf de Hubertusweg direct de Nieuwe Rijksweg op en komt niet door Beek en Ubbergen.

rijdt niet langs de haltes aan de Rijksstraatweg van aanvang dienst tot 18.00 uur. De bus rijdt vanaf Nijmegen over de N325 en slaat dan linksaf de St. Hubertusweg in. De halte aan de St. Hubertusweg is dus de vervangende halte vor de haltes in Beek en Ubbergen. Vanaf Millingen rijdt de bus vanaf de Hubertusweg direct de Nieuwe Rijksweg op en komt niet door Beek en Ubbergen.

Bus 58 rijdt van aanvang dienst tot 18.00 uur vanaf rijdt van aanvang dienst tot 18.00 uur vanaf Nijmegen via de N325, eenklein stukje Verbindingsweg, Baron van Voorst tot Voorststraat, Koekoekstraat, Lindestraat richting Rijksstraatweg en dan linksaf naar Duitsland. Vanaf Duitsland rijdt lijn 58 de Rijksstraatweg op en dan rechts via de Plataanstraat naar de Baron van Voorst tot Voorststraat, Verbindingsweg en de Nieuwe Rijksweg. De halte aan de Verbindingsweg vervalt; er komt een vervangende halte op de hoek van de Verbindingsweg met de Baron van Voorst tot Voorststraat.

rijdt van aanvang dienst tot 18.00 uur vanaf Nijmegen via de N325, eenklein stukje Verbindingsweg, Baron van Voorst tot Voorststraat, Koekoekstraat, Lindestraat richting Rijksstraatweg en dan linksaf naar Duitsland. Vanaf Duitsland rijdt lijn 58 de Rijksstraatweg op en dan rechts via de Plataanstraat naar de Baron van Voorst tot Voorststraat, Verbindingsweg en de Nieuwe Rijksweg. De halte aan de Verbindingsweg vervalt; er komt een vervangende halte op de hoek van de Verbindingsweg met de Baron van Voorst tot Voorststraat.

Hulpdiensten

Alle hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) kunnen u tijdens het WK in geval van calamiteiten bereiken. Al deze hulpdiensten zijn geïnformeerd en zullen u de hulp bieden die noodzakelijk is. In noodgevallen blijft uiteraard het alarmnummer 112 van kracht.

Centraal Informatiepunt

Vanaf woensdag 7 mei is het Centraal Informatiepunt van het WK Wielrennen & Mountainbiken Studenten geopend. Dit is bereikbaar op werkdagen van 09.00 t/m 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 t/m 15.00 uur, via het telefoonnummer: 024-3610 072. Mailen is ook mogelijk, via info@wucc2008.com o.v.v. Centraal Informatiepunt.

Brieven met vragen kunt u richten aan: WUC Cycling 2008, t.a.v. Centraal Informatiepunt, Erasmusplein 1 (20.07), 6525 HT Nijmegen.

Tijdens de wedstrijddagen is het Centraal Informatiepunt ook bereikbaar. Voor meer informatie over het programma verwijzen wij u naar de website: www.nijmegen2008.com.