4 april 2008

Mijnen weekend in Bevrijdingsmuseum

 Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 organiseert van 4 t/m 6 april 2008 samen met Actiefonds Mijnen Ruimen en de Werkgroep Vredesinitiatieven  Groesbeek een speciaal mijnenweekend dat bol staat van de activiteiten. Wereldwijd is er op 4 april aandacht voor de mijnenproblematiek in het kader van Wereld Landmijnen Dag. Deze dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, is de internationale dag rond bewustwording en bestrijding van landmijnen. Het mijnenweekend is de grande finale van de tentoonstelling ‘Helden en heldinnen-over landmijnen en lef 1940-2040' met demonstraties van de Explosieven Opruimings Dienst, veiling van MijnVrije grond, workshops van Loesje, vertoning van films, muziek en een prijsuitreiking door bekende kinderboeken schrijvers zoals Ted van Lieshout. Vandaag waren de leerlingen van het College Karel de Grote uit Nijmegen en de Carolusschool uit Groesbeek uitgenodigd in het museum. Daar kregen ze uitleg van een echte mijnenruimer, de 82 jarige heer Frits Janssen. De uitleg werd voor de leerlingen van de basisschool Carolus gevolgd door een workshop  met de bekende kinderboekillustrator Maikel Verkoelen. De leerlingen van het College Karel de Grote, het voortgezet onderwijs, kregen een workshop met "Loesje". Er werden gloednieuwe teksten geschreven op het thema van de helden en heldinnen die de landmijnen ruimen.  zie de foto's
 dscf1836mijn  dscf1843mijnen


 

Persbericht

 

Groesbeek, 3 april 2008

 

Helden spelen hoofdrol in mijnenweekend van 4 t/m 6 april tijdens Wereld Landmijnen Dag

Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945 biedt gevarieerd programma tijdens grande finale

 

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 organiseert van 4 t/m 6 april 2008 samen met Actiefonds Mijnen Ruimen en de Werkgroep Vredesinitiatieven  Groesbeek een speciaal mijnenweekend dat bol staat van de activiteiten. Wereldwijd is er op 4 april aandacht voor de mijnenproblematiek in het kader van Wereld Landmijnen Dag. Deze dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, is de internationale dag rond bewustwording en bestrijding van landmijnen. Het mijnenweekend is de grande finale van de tentoonstelling ‘Helden en heldinnen-over landmijnen en lef 1940-2040' met demonstraties van de Explosieven Opruimings Dienst, veiling van MijnVrije grond, workshops van Loesje, vertoning van films, muziek en een prijsuitreiking door bekende kinderboekenschrijvers zoals Ted van Lieshout.

 

Programma Mijnenweekend 4 t/m 6 april 2008

Kom naar de grande finale van de tentoonstelling ‘Helden en heldinnen – over landmijnen en lef 1940-2040' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Het Bevrijdingsmuseum heeft een afwisselend programma samengesteld tijdens het mijnenweekend van 4 t/m 6 april. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een workshop Loesje-teksten schrijven, bekijk een film of laat je voorlichten door een mijnenruimer of andere experts op dit gebied. Meer informatie over het actuele programma kunt u vinden op de site http://www.bevrijdingsmuseum.nl/.

 

Vrijdag 4 april

 • Tekenwedstrijd met illustrator/kinderboekenschrijver
 • Workshop Loesje teksten schrijven
 • Film- en documentaire programma met o.a. "Turtles can fly"

 

Zaterdag 5 april

 • Informatiestand op dorpsplein in Groesbeek met mijnenspel, buttons maken, sieraden gemaakt

   van mijnensplinters en fotografie op MijnVrije Grond

 • Film- en documentaire programma met o.a. "Turtles can fly"
 • Doorlopende rondleiding tentoonstelling "Helden en Heldinnen, over landmijnen en lef", onder

   begeleiding van mijnenruimer Gerard Kruiswijk

 • Lezing ´De Europese Unie en de aanpak van landmijnen´

 

Zondag 6 april

 • Workshops van kinderboekenschrijver en illustrator Ted van Lieshout
 • Workshop Loesje teksten schrijven (van 12.30-14.30 uur)
 • Film- en documentaire programma met o.a. "Turtles can fly"
 • Demonstraties door de Mijnenschool van de Koninklijke Landmacht
 • Doorlopende rondleiding tentoonstelling "Helden en Heldinnen, over landmijnen en lef", onder

   begeleiding van de mijnenruimer Frits Jansen en Europarlementariërs, o.a.

   Maria Martens en Lily Jacobs

 • Lezing "De Europese Unie en de aanpak van landmijnen"
 • Demonstraties Explosieven Opruimings Dienst
 • Start campagne en veiling MijnVrije grond
 • Muzikaal optreden van Marjorie Scholtz
 • Voordracht door Handicap International
 • Demonstratie door Jan Lenselink van het werk van Demining Academy Wanroy Netherlands (DAWN)
 • Prijsuitreiking kindertekeningen en Loesje-teksten m.m.v. schrijver en illustrator Ted van Lieshout

 

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is op 4 en 5 april geopend van 10.00-17.00 uur en zondag 6 april van 11.00-17.00 uur. Tijdens het mijnenweekend geldt een speciaal voordelige entreeprijs van € 3,00 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen.

 

Help ook alle landmijnen de wereld uit en stort uw donatie op giro 989911 t.n.v. Actiefonds Mijnen Ruimen, Nijmegen.

Actiefonds Mijnen Ruimen is een Nederlands initiatief van vrijwilligers om geld in te zamelen voor het opruimen van landmijnen en ander oorlogstuig in voormalige oorlogsgebieden. Het fonds werd in 1966 opgericht onder de naam Anti Landmijn Stichting door een Nederlandse dame die ooit zelf haar broertje verloor die al spelend op een mijn uit de Tweede Wereld oorlog stapte. Het AMR helpt de burgerbevolking en financiert activiteiten die onmisbaar zijn, maar waar moeilijk geld voor te krijgen is. Dit betreft documentatie en verkenningswerk, aanschaf van materieel, lokale productie van beveiligde bulldozers en dergelijke.

_________

Over het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum: op één van de mooiste plekken van Nederland, tussen heuvels en bossen, is het verleden tot leven gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In het museum maken de bezoekers de aanloop naar de oorlog mee, ervaren zij de bezettingstijd, vieren zij de bevrijding en zien zij de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 maakt deel uit van Groesbeek Museumlandschap, een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Groesbeek, RBT KAN, Afrika museum, Museumpark Oriëntalis en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Meer informatie vindt u op http://www.bevrijdingsmuseum.nl/.

Over de organisatie AMR

Het Actiefonds Mijnen Ruimen – AMR – is een Stichting, voor 100 % bemand door vrijwilligers. Het AMR wil vanuit Nederland meehelpen met het opruimen van oorlogstuig dat in ongeveer 30 landen voor ellende zorgt. Het AMR helpt de burgerbevolking en financiert activiteiten die onmisbaar zijn, maar waar moeilijk geld voor te krijgen is. Dit betreft documentatie en verkenningswerk, aanschaf van materieel, lokale productie van beveiligde bulldozers en dergelijke. Het AMR heeft zo eerder projecten meegefinancierd in Afghanistan, Angola, Bosnië, Cambodja, Irak, Kosovo, Laos, Mozambique en Sri Lanka. AMR wordt gesteund door een Comité van Aanbeveling met mevrouw Hedy d'Ancona (voormalig minister van OCW), de heer Jan Pronk (Verenigde Naties), Bisschop Muskens, Professor Dunning (cardioloog in ruste), Professor Nooteboom (hoogleraar vernieuwingsbeleid Tilburg Universiteit) en Generaal Van der Vlis (voormalig Chef Defensie Staf). Meer informatie vindt u op http://www.actiefondsmijnenruimen.nl/.