15 februari 2008

Warme Truiendag 2008

 Vandaag vindt de Warme truiendag 2008 plaats op vele scholen in Nederland.De scholen zetten dieze dag de verwarming lager en in de lessen wordt aandacht besteed aan klimaat en energie. Ook de scholen uit Leuth, Ooij en Beek doen hier aan mee. In Ooij werden de lessen op de basisschool Opweg ingevuld met diverse activiteiten, die met het milieu te maken hebben. Zelf waren de kinderen van groep 8 allemaal in warme kleding naar school gekomen, terwijl de verwarming in de klas uit stond. Er werd o.a. een modeshow gehouden, waarbij de kinderen hun warme kleding toonden en er werd geknutseld, waarbij voorwerpen werden gemaakt die met het milieu en energievermindering te maken hebben. zie de foto's.  dscf9248warmetruiendag

Vrijdag 15 februari is dé dag om geld en energie te besparen door mee te doen aan de Warme Truiendag! Met dit ludieke initiatief roepen Het Klimaatverbond en de kinderzender Z@pp (Nederland 3) iedereen op om de verwarming lager te zetten en een lekkere warme trui aan te trekken. Vooral kinderen op scholen en kantoorpersoneel  worden aangespoord leuke acties te verzinnen rondom dit thema.

Volgens de initiatiefnemers levert de verwarming één graadje lager zetten al 7% minder energieverbruik op en dus 7% minder CO2 uitstoot. Door aan de actie mee te doen, en dat kan natuurlijk ook gewoon thuis, wordt niet alleen het milieu gespaard, maar bespaar je meteen op je‘stookkosten'. De organisatie heeft hiernaast nog vier wedstrijden uitgeschreven. Zo wordt de leukste, op YouTube geposte, oproep om deel te nemen beloond met een mooie prijs. Net als het beste idee om de warme truiendag op kantoor te organiseren. Voor 8 februari moeten de ideeën naar Het Klimaatverbond gemaild zijn. Verder kan je op de site nog veel meer activiteiten vinden die je op kantoor kunt doen tijdens deze warme truiendag zoals een duurzame winterse lunch, samen The 11th Hour kijken of brainstormen over duurzaam inkopen.

Sinds het Kyoto protocol in 2005 wordt er elk jaar in februari een warme truiendag georganiseerd om aandacht te vragen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Verschillende gemeentes, provincies en waterschappen vormen samen Het Klimaatverbond en willen hiermee bewustwording rondom klimaatbeleid creëren en (ludieke) acties organiseren zoals de warme truiendag.

De DJ's van 3FM doen ook mee aan de warme truiendag. Ze hebben verschillende acties en je kunt je favoriete nummer aanvragen waar je warm van wordt.

 

Bron: website gemeente Nijmegen

Thermostaat graadje lager op Warme Truiendag 

06/02/2008

In alle huizen en kantoren een dag een graadje minder stoken. Dat is de opzet van de Warme Truiendag, die vrijdag 15 februari gehouden wordt. De gemeente Nijmegen ondersteunt het initiatief en zet de verwarming op het stadhuis ook een graad lager. Doel is om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Elke graad Celsius minder zorgt voor 7 procent minder energieverbruik en daarmee minder uitstoot van CO2 in de lucht.

De Warme Truiendag is een jaarlijks terugkerende dag die ontstaan is rond het Kyotoprotocol en georganiseerd wordt door het Klimaatverbond. Iedereen kan meedoen, thuis, op school of op kantoor.

De gemeente doet mee aan de Warme Truiendag en vraagt in een brief aan de basisscholen om ook de thermostaat een graadje lager te zetten en zo aandacht te vragen voor klimaat en milieu. De scholen kunnen het verschil in energieverbruik meten en doorgeven aan het Milieu Educatie Centrum (MEC). De school die relatief het meeste energie bespaart kan rekenen op een leuke verrassing.

De Warme Truiendag vormt ook de landelijk start van de Energy Survival. In deze competitie strijden leerlingen uit groep 7/8 uit gemeenten in heel Nederland om een plek in de finale. De competitie wordt uitgezonden op tv. De klassen volgen Nationale Klimaatlessen op Schooltv en maken allerlei leuke en leerzame opdrachten. Voor basisscholen die meedoen met de Energy Survival 2008 biedt de dag de mogelijkheid extra punten te halen. In Nijmegen hebben zich al 10 groepen van groep 7/8 opgegeven, en scholen kunnen zich nog aanmelden bij het Milieu Educatie Centrum (MEC).